Freek Trouwaen (12) is de Kinderkrak van Middelkerke: “Net als mijn oom wilik ingenieur worden”

foto FVB
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Tijdens het zandsculpturenfestival in Middelkerke vorige zomer werd opnieuw een kindertekening tot leven gebracht in zand. Uit de vele inzendingen van jonge bezoekers sprong de tekening ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ van de 12-jarige Freek Trouwaen uit Slijpe eruit. Kunstenaar Vadim Gryadov verwerkte Freeks tekening in de laatste zandsculptuur.

De tekening was een eerbetoon aan Freeks overleden overgrootmoeder en een herinnering aan het sprookje van Hans Christian Andersen.

Een stukje van de zandsculptuur staat in de slaapkamer van Freek. “Het zand is stevig geworden. Dat komt omdat we er kinderlijm, vermengd met water, aan toegevoegd hebben. Zo wordt het zand stevig en behoudt het zijn vorm. Het is ook bijzonder zand dat ze gebruiken, het zijn vierkante korrels in plaats van ronde korrels”, legt Freek uit, die samen met papa Dominique, mama Emely Pascal en broer Casper (10) in de Tempelhofstraat in Slijpe woont.

Dingen uit elkaar halen

Freek heeft zijn zinnen gezet op een carrière als industrieel ingenieur. “Mijn oom is ingenieur”, zegt Freek. Papa Dominique corrigeert: “Mijn broer Frederik is handelsingenieur, maar Freek heeft altijd al een passie gehad voor het uit elkaar halen van dingen en wil de werking ervan begrijpen.”

Freek volgt de richting iTech aan het Sint-Andreasinstituut in Oostende. In deze studierichting worden technologie, wetenschap en ICT op een samenhangende wijze onderwezen. Freek is enorm nieuwsgierig. “Eens stelde hij ons de vraag: wat gebeurt er als je een gat in de aarde boort van de ene kant naar de andere kant, en je er iets in laat vallen? We legden deze vraag voor aan Lieven Scheire op de radio, die uitlegde dat het object heen en weer zou bewegen, maar uiteindelijk in het midden zou blijven hangen”, vertelt mama Emely.

De papa van Freek is slager-traiteur. Freek is vooral dol op malse lamskoteletjes en een perfect bereide biefstuk. Hij eet dus graag. “Een keer bij oma thuis heeft Freek zonder enige aarzeling maar liefst zeven borden spaghetti naar binnen gewerkt”, herinnert broer Casper (10) zich nog levendig. (lacht)

Geen kaas

“Ik hou absoluut niet van kaas”, zegt Freek. “De geur alleen al maakt me misselijk, laat staan als het op mijn bord ligt. En dan hebben we het nog niet eens over de smaak. Nee, kaas is echt niet mijn ding. En ook op school het vak Nederlands niet. Al die regeltjes, grammatica en spelling. Ik snap gewoon niet waarom we dat allemaal moeten leren. Het is zo saai. Geef mij maar iets anders, iets interessanters.”

“Freek gruwt van de lessen Nederlands vanwege zijn dyslexie”, vertelt mama Emely. “Ik heb hem echt moeten pushen om te lezen”, voegt ze eraan toe. “Maar nu vindt hij wel plezier in het lezen van de Warrior Cats-serie. “Het collectief achter deze serie noemt zich Erin Hunter”, legt hij uit. “Ik denk dat ik er 24 in één jaar heb verslonden.”

Tennis en schaken

In zijn vrije tijd is Freek het liefst bezig met activiteiten die hem energie geven en ontspanning bieden. Freek is tennisser en speelt bij tennisclub Issera in Nieuwpoort. “Al drie jaar neem ik deel aan de interclubcompetitie, wat altijd een leuke uitdaging is.” Daarnaast is hij ook gepassioneerd door schaken, een hobby die hij heeft geërfd van zijn opa Roland Pascal, die zelf schaakt bij de Koninklijke Schaakkring Nikei Gistel. Met zes jaar schaakervaring en twee gewonnen bekers is het een belangrijk onderdeel van zijn vrije tijd.

“Ook gamen, is een van mijn hobby’s. Zo is Fortnite mijn favoriete game. Tijdens het gamen bel ik vaak met vrienden, wat het nog gezelliger maakt. En als ik niet achter een scherm zit, dan knutsel of teken ik graag.” Freek is via zijn school geselecteerd voor de Vredesposterwedstrijd, een programma van Lions Clubs International, waarbij hij een tekening heeft gemaakt met een thema over vrede.

Grote wens

Freek koestert één grote wens: hij wil uitvinder worden. “Freek wil uitvinder worden, maar soms zegt hij: ‘maar ja, alles is al uitgevonden’. Dan ben je uitgeklapt”, lacht mama Emely. “Het punt van een uitvinder zijn, is juist om iets nieuws te bedenken.” Freek knikt ernstig. “Dus eigenlijk moet ik iets uitvinden waarvan niemand wist dat ze het nodig hadden, totdat ik het uitvond?”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

industrieel ingenieur.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een goed stuk vlees, lekker eten en leuke dingen of verrassingen.

Ik hou niet van …

kaas en les Nederlands.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Sporten, schaken, gamen, bellen met vrienden en creatief bezig zijn.

Dit is mijn grootste wens:

Een beroemde uitvinder/ingenieur worden.