Elodie Hellem (8) is de Kinderkrak van Hooglede: “Ze wil meehelpen het taboe rond diabetes te doorbreken”

De dappere Elodie krijgt veel steun van mama Lins, papa Dries en zus Juliette. © EVG
Redactie KW

Elodie Hellem (8) werkte mee aan de kalender die de bewustwording rond type 1 diabetes wil aankaarten. Bij de kersverse Hoogleedse Kinderkrak werd diabetes ontdekt toen ze 3,5 jaar was. Sindsdien is haar leven ingrijpend veranderd maar dat houdt deze jongedame helemaal niet tegen om te sporten en te doen wat ze graag doet.

De grootste reden waarom Elodie meewerkte aan de bewustwordingskalender is omdat ze samen met haar zus en ouders de taboes rond diabetes type 1 wil doorbreken.”‘Nog al te vaak denken mensen dat diabetes iets is dat alleen zwaarlijvige mensen krijgen of dat fysieke inspanningen niet meer mogelijk zijn bijvoorbeeld, maar dat is niet zo”, weet mama Lins Devriendt.

Sportieve meid

“Elodie is heel sportief en diabetes type 1 is een chronische ziekte die vooral mensen onder de 40 jaar treft. Het begon bij Elodie toen ze net naar school ging. Ze plaste regelmatig grote hoeveelheden en dronk snel veel water. Toen ik bij de Thuiszorgwinkel aanklopte voor betere luiers en een degelijke matrasbeschermer vroegen ze door en lieten ze het woord diabetes vallen. Toen ik thuiskwam, ben ik op het internet gaan zoeken naar de symptomen en ik kon ze allemaal aanvinken. We raadpleegden meteen de huisdokter en daarna is het snel gegaan.”

Peaky Blinders

“Sinds het verblijf in het ziekenhuis voor allerlei tests, wordt onze dochter opgevolgd door de kinderdiabetesconventie van AZ Delta in Roeselare. We zijn enorm dankbaar voor de goede opvolging en dat de medische wereld al zo ver staat. Toch is er zeker nog onderzoek en preventie nodig. De organisatie Hippo & Friends wil diabetes type 1 onder de aandacht brengen en daarom brachten ze de kalenders uit. De opbrengst wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, preventie en genezing van diabetes type 1. Het thema van de kalender dit jaar was Peaky Blinders en het resultaat mag gezien worden. De Brusselse fotograaf Olivier Charlet nodigde de kinderen uit in zijn studio die volstond met eeuwenoude spullen. Het was een prachtige ervaring. Elodie is trots op haar foto die op de maand april prijkt”, aldus mama Lins.

“We zijn enorm dankbaar voor de goede opvolging in het ziekenhuis en op school” – mama Lins Devriendt

Elodie loopt school in Wonderwijs in Hooglede en daar staan ze Elodie bij met raad en daad, bijvoorbeeld bij het ingeven van de waarden om de suiker in haar lichaam op peil te houden. Bij diabetes type 1 produceert het lichaam zelf geen insuline meer waardoor het suikergehalte in het bloed verhoogt. Ook Elodie heeft een insulinepompje om haar suikerwaarden bij te houden.

“Elodie heeft zelf weinig last van de ziekte omdat ze zo jong was. Ik kan me indeknen dat het lastiger is voor kinderen die wat ouder zijn want het eetpatroon van het hele gezin past zich aan. Een voordeel is dat mensen in de buurt van diabetespatiënten bewuster met eten omgaan. Hier wordt niet om de haverklap gesnoept want Elodie kan dat niet en dus houdt zus Juliette daar rekening mee. Op school wordt er ook enorm goed voor Elodie gezorgd. Toen diabetes bij Elodie werd vastgesteld, hadden we het geluk dat de juf van Elodie vertrouwd was met de ziekte.”

Voetbal en crossfit

Sleepovers bij eender wie zijn dan weer moeilijker omdat niet iedereen weet hoe de insulinepomp werkt of wat te doen wanneer het minder goed gaat. Het klopt dat Elodie enkele aanpassingen nodig heeft maar dat beperkt haar zeker niet om volop van het leven te genieten. Ze houdt van allerlei sporten zoals voetbal en crossfit. Het zijn beiden sporten waarbij onder andere cardio belangrijk is maar dat lukt heel goed. We zijn vooral blij dat de ziekte haar leven niet domineert en dat dankzij de goeie zorgen van mensen rondom ons en de huidige technologieën. Toch blijft het belangrijk om mensen te informeren. Na Elodie haar deelname maakten we ook wat promo op social media om zoveel mogelijk kalenders te verkopen en de reacties hierop waren heel positief. We zijn trots op onze dochter die zo plichtsbewust omgaat met haar ziekte”, aldus mama Lins en papa Dries. (EVG)

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

Kleuterjuffrouw. Ik hou ervan om voor kleine kindjes te zorgen.

Je mag me altijd wakker maken voor …

Een goeie voetbalmatch van Club Brugge.

Ik hou niet van …

Ruzie met vriendinnen of met mijn zus.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Sporten! Vooral voetbal en crossfit vind ik tof.

Dit is mijn grootste wens:

Een grote voetbalster worden..

Lees alle verhalen van de Kinderkraks op KW.be/kinderkrak2024