Circusartiest Sven biedt al 25 jaar (kinder)animatie: “Ik studeerde om in het weekend op te treden”

Sven Vandewalle: “Ik vind het tof om iedere grens te verleggen en zo ook nieuwe trucjes te leren.” © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Sven Vandewalle uit Heule verzorgt onder de naam ‘De Sven’ (kinder)animatie in de ruime zin van het woord. Je kan je uitleven tijdens zijn workshops, genieten van circusanimatie of van een van zijn vele shows. “Het aanbod is zo uitgebreid dat we zelfs probleemloos een groot kinderdorp kunnen samenstellen. Dankzij ons unieke concept De Werf kan je zelf een speeltoestel van maar liefst 80 meter lang maken!”

Sven nam op zijn zeventiende met KSA Peter Benoit Harelbeke deel aan de jeugdcursus animator. Wat die week begon met twee uur circusles en wat jongleren tussendoor, is 25 jaar later een carrière als voltijds circusartiest met zijn eigen bedrijf De Sven met vijftien medewerkers. “Ik vond het leuk om te oefenen en vervolgens iets speciaals te kunnen. Ik bleef mezelf uitdagen om bijvoorbeeld op een bal te kunnen staan, aan een trapeze te hangen, over een evenwichtstouw te lopen of te jongleren met steeds meer ballen. Het is gewoon tof om iedere grens te verleggen en zo ook nieuwe trucjes te leren.”

Circusschool

Sven ging tijdens zijn graduaatopleiding aan de Hogeschool Gent drie jaar lang tot wel drie keer per week naar de Circusplaneet in Gent. “Ik studeerde heel vaak doordeweeks en kende alles al voor de examens begonnen, zodat ik in het weekend kon optreden. Op maandag moest ik de leerstof dan gewoon nog eens herhalen. Die strategie is gelukt. Tijdens de examenperiode deed ik daardoor soms tot drie communiefeesten op een dag.”

“Er waren maar veertien plaatsen in de Circusschool, ik strandde op plaats vijftien”

“Tijdens mijn stage wist ik dat aan de computer zitten voor een houtbedrijf niet mijn ding zou zijn, dus wou ik na het behalen van mijn diploma naar de Brusselse Circusschool voor een pedagogische circusopleiding. Daarvoor moet je echter wel toegelaten worden na een strenge selectie. Ze hebben immers maar plaats voor veertien mensen. Ik strandde helaas op plaats vijftien. Na één jaar bijscholing bij Espace Catastrophe in Sint-Gillis deed ik opnieuw een poging, met succes. Van maandag tot vrijdag was het een jaar lang elke dag circus.”

Sven Vandewalle

Privé: Sven (43) woont al 15 jaar in Heule. Samen met zijn vrouw Lynsey Wykmans (39) heeft hij twee kindjes: Lio (2,5) en Lize (3,5 maanden).

Opleiding: Hij volgde een graduaatopleiding hout in Hogeschool Gent. Daarna één jaar bijscholing circus bij Espace Catastrophe in Sint-Gillis, gevolgd door één jaar pedagogische circusopleiding bij de Brusselse Circusschoolin Tour & Taxis. In 2005 volgde hij nog een bachelor onderwijs in VIVES Tielt, op afstand.

Loopbaan: Na zijn studies stond hij acht dagen in het onderwijs voor hij voltijds aan de slag ging met zijn eigen bedrijf De Sven, in 2008.

In België zijn er heel weinig circusartiesten die ervan kunnen leven, dus Sven was altijd realistisch. “Bij de meesten blijft het doorgaans bij een bijberoep of hobby. Ook ik had niet verwacht dat ik er ooit echt mijn beroep van kon maken, maar na mijn bachelor onderwijs op afstand aan VIVES Tielt had ik voldoende werk in de circussector om de sprong te wagen.”

Interactieve show

De Sven biedt circus- en goochelshows en animaties aan die elke leeftijd, van kleuters tot volwassenen, kunnen boeien. “Ik organiseer het liefst grote evenementen zoals circusdorpen, kinderfeesten of straattheaterfestivals waarbij we grote ruimtes mogen aankleden met mijn uitgebreide aanbod aan shows, animaties en actieve, creatieve en lekkere workshops. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de mobiele animatie Meneer Eend waarbij kleine en supergrote zeepbellen een lach bezorgen op ieders gezicht. Er is ook Caravan Magic – ingericht als een minitheaterzaal voor twintig personen – die je onderdompelt in een magische beleving. En we bieden een interactieve goochelshow met originele goocheltrucjes die je op het puntje van je stoel laten zitten.”

De Werf

Drie jaar geleden lanceerde De Sven het innovatieve meespeeltheater De Werf. “Dat is een fantasiespel waarin de kinderen de hoofdrol spelen, maar tegelijkertijd ook een puur speeltoestel waar op elk moment tachtig kinderen vrij op kunnen spelen. Bij de start maken we een parcours van ongeveer twintig meter. Iedereen die wil, kan daar meteen op gaan spelen. Samen met de andere kinderen, onder begeleiding van de werkmensen van De Sven, bouwen we het speelplein verder op. Telkens als er een extra stuk klaar is, verbinden we dat met het bestaande parcours. Er kan al meteen gespeeld worden op het langere evenwichtsparcours. Tijdens de opbouw is er van alles te doen zoals in elkaar zetten, vijzen indraaien of schuren. De kinderen vinden het de max om met echt materiaal aan de slag te gaan en met een helm en schroevendraaier hun eigen parcours te bouwen.”

Ouderschap

Nu Sven zelf twee kinderen heeft – dochter Lize is nog geen vier maanden oud – heeft hij minder tijd om zijn aanbod verder uit te breiden. “Maar dat is ook niet meteen de ambitie. Ik ben enorm tevreden met waar De Sven nu staat, al willen we wel een nieuw en ruimer magazijn. We hebben een bouwgrond gevonden om ons huis en het magazijn in de nabije toekomst op dezelfde locatie in Kortrijk te kunnen bouwen. Als ik tussen het ouderschap en mijn job als circusartiest en kinderanimator door nog wat tijd vind, spendeer ik die graag aan het creëren van een nieuwe goochelshow.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier