https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Tieners mogen weer trainen met tien: “Vooral blij dat ik mijn vrienden weer kan zien”

De U17-spelers kunnen weer samen trainen.© Davy Coghe
De U17-spelers kunnen weer samen trainen.© Davy Coghe
Piet De Ville

Maandag 1 februari was ook in onze provincie een belangrijke dag in het jeugdvoetbal. Na maandenlang door de coronacrisis niet te mogen trainen, mogen de jonge spelers tussen 12 en 18 jaar vanaf nu toch al met maximaal tien tegelijk een potje voetballen. “Competitiewedstrijden zitten er niet meer in dit seizoen maar ik ben toch al dik tevreden dat we terug met de vrienden mogen sjotten”, zegt Lou Wolfs (16) van KSV Oostkamp.

Het amateurvoetbal in ons land beleeft moeilijke tijden door de coronacrisis, zoveel is duidelijk, maar er gloort toch al wat licht aan het einde van de tunnel. De overheid besliste namelijk om de mogelijkheden voor hobby- en sportbeoefening voor de 12 tot 18-jarigen uit te breiden. En daar zijn ze ook bij KSV Oostkamp, actief in het Interprovinciaal voetbal en met een eerste ploeg in Derde Amateur klasse – voorheen ‘vierde nationale’ genoemd – bijzonder tevreden mee.

Streep door rekening

“Toen halverwege oktober vorig jaar de coronamaatregelen opnieuw drastisch aangescherpt werden en de horeca moest sluiten, mochten we ook in onze voetbalkantine geen pintjes, cola’s of zakjes chips meer verkopen. Een stevige streep door de rekening dus. Ook de kleedkamers mochten vanaf toen niet langer gebruikt worden”, vertelt Hans Mulier, sportief manager van de jeugdafdeling van KSV Oostkamp.

“We hebben nog één wedstrijd gespeeld zonder kleedkamers en zonder kantine, op 24 oktober. Maar daarna was het volledig gedaan. Enkel de ‘U13’ ( de spelertjes tot en met 12 jaar, red. ) mochten nog onbeperkt trainen en vriendschappelijke wedstrijdjes spelen. Voor al de rest was niets meer mogelijk.” Eind december kwam er dan toch een eerste versoepeling aan. De jeugdploegen mochten weer trainen, maar wel beperkt in groepjes van drie spelers en een trainer.

Strenger regime

“Vanaf vandaag ( gisteren 1 februari, red. ) komen we dan opnieuw in een andere situatie”, zegt Hans Mulier. “De jeugdteams die eerder maar met drie plus trainer mochten trainen, mogen dat nu met tien tegelijk doen. Dat is toch wel een grote verbetering.”

“Langs de andere kant is er dan voor de jongsten, de U13, wel een strenger regime van kracht want waar de training voorheen onbeperkt was, geldt er nu voor hen datzelfde maximum van tien spelers. Onze jonge spelers zijn nu ook verplicht om te kiezen uit één hobby of buitenschoolse sportactiviteit maar we stellen toch tevreden vast dat bijna iedereen voor het voetbal kiest.”

Vrienden terugzien

De zestienjarige Lou Wolfs uit de Brugse deelgemeente Assebroek is tevreden met de versoepelingen. “Toen we vanaf de derde week van oktober niet meer mochten trainen was dat echt zwaar”, zegt Lou, die school loopt bij de ‘Frères’ in Brugge centrum.

Lou Wolfs is tevreden met de versoepelingen.© Davy Coghe
Lou Wolfs is tevreden met de versoepelingen.© Davy Coghe

“We kregen toen van de trainers van KSVO wel opdrachten mee voor looptrainingen om in conditie te blijven. De prestaties konden ze volgen via Polar of Strava. En ik beoefende ook wel wat andere sport, zoals fietsen of in de tuin wat voetballen, maar dat is toch niet hetzelfde.”

“Dat we vanaf eind vorig jaar dan opnieuw beperkt mochten trainen, met maximaal drie tegelijk, was al een verbetering, maar nu met tien spelers is het natuurlijk nog beter. En ik ben vooral ook tevreden dat ik zo veel van mijn vrienden terug kan zien op het voetbalveld. Competitiewedstrijden zitter er dit seizoen niet meer in, dat is zo beslist door de voetbalbond. Dat is natuurlijk jammer, maar toch ben ik al tevreden dat we opnieuw mogen trainen. Want het is ook niet dat er in deze coronatijd anders zoveel te doen is om je uit te leven hé…”

Team-tactisch trainen kan weer

Ook Jeffrey Vandepoel, een van de drie trainers van de beloften, is tevreden met de versoepeling. “Toen we maximaal met drie spelers mochten trainen, focusten we ons vooral op korte oefeningen en individuele werkpunten”, zegt de trainer.

“Nu met een grotere groep van tien personen kunnen we al meer op het ‘team-tactische’ aspect gaan werken; het samenspelen van het team. Ik ben dus wel tevreden, maar zonder competitiewedstrijden in het vooruitzicht is het wel zo dat de spelers met iets minder intensiteit trainen. Dat is ook wel begrijpelijk. Ook zonder die competitiewedstrijden in het verschiet komen toch 24 van de 26 actieve spelers steevast trainen en dat is toch wel mooi.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten