Janos nomineert Hans die hem extra kookles gaf voor ‘leraar van het jaar’

Meester Hans Eloot tijdens een online-onderonsje met Janos.© FRO
Meester Hans Eloot tijdens een online-onderonsje met Janos.© FRO
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Janos Coulembier (16) uit Torhout is een getalenteerde jonge kok, die straks al een kookboek uitbrengt. Doordat hij een gezondheidsprobleem heeft, kon hij tijdens en na de lockdown niet naar school. Zijn leerkracht Hans van BUSO Ter Zee in Oostende gaf hem echter online bijles. Daarom nomineerde Janos hem voor ‘Leraar van het Jaar’.

Torhoutenaar Janos is leerling in BUSO Ter Zee in Oostende, afdeling grootkeuken. Op de sociale media etaleert hij zijn kookkunsten, Pascal Naessens, Piet Huysentruyt en Sandra Bekkari mag hij tot zijn vrienden rekenen. Zijn droom is tv-kok worden.

“Ik ben al bezig met koken van mijn negen jaar”, vertelt hij. “Samen met mijn mama stelde ik gerechtjes samen, die ik zelf lust en mag eten. Mijn grote droom was kok worden. In de koksschool kon en mocht het niet, en daarom heb ik de richting grootkeuken in Oostende gekozen. Koken en dresseren heb ik op eigen houtje geleerd, maar via de school kan ik mijn basis verbreden.”

“Ik heb meester Hans voorgedragen voor de eretitel van ‘Leraar van het jaar’ omdat hij tijdens de lockdown en ook erna op woensdagavond online les gaf aan mij. Ik ben risicopatiënt en mocht niet naar school komen. We kookten samen, elk in onze keuken. Hij hielp me ook bij de samenstelling en de verbetering van mijn boek met 90 gerechten. Twee jaar heb ik eraan gewerkt, samen met mijn mama en meester Hans. Alles is klaar en we hopen dat het in augustus zal verschijnen. De Nederlandse uitgeverij Bookscouts is zeer enthousiast.”

Janos Coulembier met een gerecht.© FRO
Janos Coulembier met een gerecht.© FRO

“Meester Hans is een lieve man, want hij belde ook regelmatig om te vragen hoe het met mij was. Hij is er altijd om mij te steunen en daarom heb ik hem voorgedragen. Tussen 18.000 kandidaten werd hij uitverkoren bij de top vijftig. Spijtig genoeg werd hij niet verkozen door de jury.”

“Janos is al vier jaar leerling bij ons”, vertelt ‘meester’ Hans Eloot (50) uit Gentbrugge, die twintig jaar geleden de horeca inruilde voor het onderwijs. “Janos staat op 16-jarige leeftijd en ondanks zijn wisselvallige gezondheid al heel ver. Dat heeft hij te danken aan zijn leergierigheid. Vorig schooljaar, toen de coronacrisis uitbrak, heb ik online lesgegeven en op maandag opdrachten gegeven. Op donderdag kookten wij allemaal tegelijk thuis, in onze eigen keuken. Janos was altijd present en gemotiveerd voor de les.”

Schilderijtjes

“Janos is echter risicopatiënt en toen de lessen hernomen werden, kon hij niet naar school komen. Daarom heb ik voor hem op woensdag de lessen online voortgezet, en dat waren telkens bijzonder leuke én leerrijke ervaringen. Alle leerlingen uit zijn klas zijn gemotiveerd voor mijn vak, maar iemand als Janos, die zo gepassioneerd is, is wel een unicum. Hij is enorm met zijn vak bezig en ik ben blij dat ik hem verder kon begeleiden. Hij kookt als de beste en kan creatief dresseren. Zijn schotels zijn prachtige schilderijtjes, als van een artiest. Zijn stage in het WZC Sint-Augustinus in Torhout was uitstekend. Ik kan hem alleen nog bijsturen wat organisatie, timing en dosering betreft. Janos is een superkok. En zijn boek wordt een superhit!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier