Janos Braem (Groen) slaakt alarmkreet: “Steeds meer daklozen in Brugge”

De nachtopvang in ‘t Sas in Brugge.
Stefan Vankerkhoven

Gemeenteraadslid Janos Braem (Groen) slaat alarm over de groeiende dakloosheid in Brugge en de ontoereikende capaciteit van de nachtopvang. Ondanks inspanningen om niemand op straat te laten slapen, blijkt de vraag naar opvangbedden de huidige capaciteit te overstijgen. De politicus roept de stad op om dringend te investeren in de uitbreiding van de nachtopvang en alternatieve locaties te zoeken om de meest kwetsbaren onderdak te bieden.

Brugge kampt volgens Janos Braem met een alarmerende toename van dakloosheid, zelfs tijdens de zomermaanden: “Het aantal mensen dat zich aanmeldt voor een bed in de nachtopvang blijft stijgen, en de problematieken waarmee deze dak- en thuislozen kampen, worden steeds complexer.”

Verontrustend

Uit het jaarverslag van ’t SAS, dat verantwoordelijk is voor de nachtopvang, blijkt dat het doel om ervoor te zorgen dat “niemand tegen zijn wil op straat slaapt” tijdens de winterperiode niet altijd bereikt kon worden. Voor Janos Braem is dit een verontrustend signaal.

De voorbije winter werden hotels ingezet om extra opvangcapaciteit te bieden, terwijl het jaar daarop woningen in het Minnewater werden gebruikt. Ondanks deze inspanningen hebben 253 unieke personen een bed gevraagd bij de nachtopvang, waarvan 172 effectief onderdak vonden.

Beperkte capaciteit

Nadat de winteropvang eindigde, werd de capaciteit van de nachtopvang teruggeschroefd naar twaalf bedden, met een dertiende noodbed. Janos Braem merkt op dat deze beperkte capaciteit onvoldoende is om aan de vraag te voldoen. In juli en augustus waren de beschikbare bedden vrijwel dagelijks volzet, en ontstonden er lange wachtlijsten. Op een specifieke dag in juli stonden er bijvoorbeeld zeker veertien mensen op de wachtlijst.

Daarnaast wijst de Brugse politicus op de bijkomende druk die erkende vluchtelingen op de nachtopvang leggen. Brugge heeft de verplichting om erkende vluchtelingen op te vangen, maar vaak worden zij uit het lokaal opvanginitiatief (LOI) gezet zonder dat er zicht is op een nieuwe woonlocatie. Dit leidt ertoe dat deze kwetsbare groep ook afhankelijk wordt van de nachtopvang.

Nieuwe locaties

Voorts signaleert Janos Braem dat voormalige kamers van de nachtopvang in de Havenstraat voor 600 euro per maand worden verhuurd aan vluchtelingen, wat vragen oproept over de betaalbaarheid en kwaliteit van deze woonruimtes.

Janos Braem wil op maandag 26 augustus deze zorgwekkende situatie aankaarten tijdens de Brugse gemeenteraadszitting. Hij vraagt zich af wat de onderliggende oorzaken van deze toename in dakloosheid zijn en eist dat Brugge nieuwe locaties voorziet voor de nachtopvang, aangezien de huidige locatie in het Minnewater in de nabije toekomst een andere bestemming krijgt.

Uitdaging

Volgens het groene oppositieraadslid staat de stad Brugge voor een grote uitdaging: “Er zal dringend geïnvesteerd moeten worden in de uitbreiding van de nachtopvang en het vinden van alternatieve locaties om te voorkomen dat mensen op straat belanden. Brugge moet snel en doeltreffend handelen.”

Janos Braem stelt nadrukkelijk dat hij met die kritiek geen stenen werpt naar de vrijwilligers en de medewerkers van ’t SAS en de nachtopvang: “Dankzij hun inzet krijgen veel mensen in moeilijke omstandigheden toch nog een bed, een warme maaltijd en de nodige begeleiding. Hun werk is van onschatbare waarde voor de meest kwetsbaren in de Brugse samenleving.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier