Jan Smit viert 20 jaar carrière met 13.000 fans, een gouden plaat en carrièreprijs

Jan Smit kreeg uit handen van Gert Verhulst een gouden plaat. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Na uitverkochte arena’s en theaterconcerten stond de Nederlandse zanger Jan Smit voor het eerst solo op het podium van het Antwerps Sportpaleis.

“Een droom die uitkomt, zeker als je hem meemaakt met 13.000 enthousiaste fans, collega’s en gastartiesten”, zei hij na afloop van het meer dan geslaagde Jan & Alleman-concert. Met dit concert werd het Vlaamse luik van het jubileumjaar 20 jaar Jan Smit feestelijk afgesloten.

Jan zong zijn hits en duetten met gastartiesten André Hazes Jr., De Romeo’s, Lindsay, Ianthe Tavernier, K3 en Christoff. Het was een avond vol verrassingen, zowel voor het publiek als voor Jan Smit. Hij kreeg tot zijn grote verbazing uit handen van Gert Verhulst een gouden plaat voor de verkoop van meer dan 10.000 stuks van de nieuwe Jan & Alleman-jubileum cd. Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, deed er nog een schepje bovenop en reikte Jan een speciale Carrièreprijs uit voor de verkoop van meer dan 500.000 cd’s in ons land.

Op elfjarige leeftijd scoorde Jantje Smit met Ik zing dit lied voor jou alleen, een song die hij destijds opdroeg aan zijn oma. Ook bij ons was het Jan zijn eerste nummer één-hit en dus was het geen toeval dat hij zaterdagavond zijn Sportpaleis-concert begon met dat liedje. In de voorbije 20 jaar ontpopte Jan Smit zich tot één van de populairste zangers. De vele liedjes van zijn gouden en platina albums werden tijdens zijn feestconcert letterlijk door Jan en Alleman meegezongen.

Eerste kippenvelmoment

Het eerste kippenvelmoment kwam er toen Jan Jij bent daar in duet zong met Steracteur Sterartiest-revelatie Ianthe Tavernier. “Prachtig hoe onze stemmen blenden. Dit was genieten”, zei Ianthe na afloop. André Hazes Jr. zorgde voor toffe chemie, toen hij samen met Jan Recht uit m’n hart zong en aansluitend de massa inpakte met Leef.

Tijdens het eerste concertgedeelte zong Jan Cupido, Stilte in de storm, Laura en in duet met Lindsay De glimlach van een kind. Nadat Jan Mijn gitaar had gezongen, kwam Gert Verhulst het podium opgestapt met een gouden award. Jan kreeg die voor 10.000 verkochte cd’s in Vlaanderen van Jan & Alleman. Jan nam het edelmetaal dankbaar in ontvangst. Terwijl de fans en de aanwezige pers druk bezig waren met foto’s te maken, verscheen onaangekondigd de Antwerpse burgemeester Bart De Wever op het podium. “Jan Smit, ik heb de eer om je deze uitzonderlijke Carrièreprijs uit te reiken, want in de voorbije twintig jaar verkocht jij meer dan 500.000 cd’s in Vlaanderen. Jij krijgt ook een GAS-boete, omdat het maar liefst 20 jaar duurde vooraleer je naar het Antwerpse Sportpaleis kwam optreden. Zolang niet meer wachten aub.”

Ook K3 was op de afspraak in het Sportpaleis

Vooraleer Jan een Bryan Adams-medley bracht met liedjes gekozen door de Radio 2-luisteraars en 1 minuut met jou opdroeg aan zijn overleden manager én ontdekker Jaap Buijs zong hij het nummer één duet Zingen, lachen, dansen met De Romeo’s. Hét moment waarop Jan en zijn gezin – ook voltallig aanwezig in het Sportpaleis – naar uitkeken, was de doortocht van de meiden van K3. “Ze vonden het thuis vooraf al geweldig dat Hanne, Marthe en Klaasje hadden toegezegd voor mijn jubileumconcert”, zegt Jan.

Burgemeester Bart De Wever gaf de Carrièreprijs af voor 500.000 cd's in 20 jaar in België.
Burgemeester Bart De Wever gaf de Carrièreprijs af voor 500.000 cd’s in 20 jaar in België.© Jens

Samen met K3 zong hij Banger hart. Aansluitend brachten de dames ook nog een medley van hun grootste K3-hits. Na De Romeo’s en K3 bouwde het feestgevoel zich verder op toen Jan zijn KLUBBB3-collega én vriend Christoff verwelkomde. Samen zongen ze het toepasselijke Echte vrienden. Vervolgens knalde Christoff met Sweet Caroline en brachten ze samen ook Het leven danst sirtaki. Jan zette op het einde van het Jan & Alleman-concert de kroon op het werk en bracht, samen met zijn liveband Vrienden voor het leven, Als de morgen is gekomen en Als de nacht verdwijnt als perfecte afsluiter. De 13.000 fans waren het unaniem lovend eens: Fantastisch.

Momenteel is Jan bezig met een nieuw album. In 2019 volgt er een nieuwe theatertournee door Vlaanderen. Jan Smit, Live in Vlaanderen, start op 27 september 2019 in Capitole Gent. Op 4 oktober 2019 zingt hij in Kursaal Oostende. Op 25 oktober 2019 staat Jan in het Ethias Theater in Hasselt. Jan sluit af op 3 november 2019 in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Tickets reserveer je nu al online op www.ticketkopen.eu of 070 345 345 (max. 0,30 euro/minuut).

https://www.youtube.com/watch?v=F5ZTOQvQzYE

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.