Jagersliga schenkt 18.000 wildhamburgers aan Voedselbank

V.l.n.r. chef Peter De Clercq, coördinator Belgische Federatie van Voedselbanken Etienne Rubens, afgevaardigd bestuurder voedselbank West-Vlaanderen en contactpersoon Jachtliga Ignace Bosteels, eigenaar Wild Vermeersch Didier Vermeersch en Jager en medebezieler van deze campagne Kristof Vandewoestijne.© GV
V.l.n.r. chef Peter De Clercq, coördinator Belgische Federatie van Voedselbanken Etienne Rubens, afgevaardigd bestuurder voedselbank West-Vlaanderen en contactpersoon Jachtliga Ignace Bosteels, eigenaar Wild Vermeersch Didier Vermeersch en Jager en medebezieler van deze campagne Kristof Vandewoestijne.© GV
Redactie KW

In het kader van het project ‘Wild voor allen’ stelde de nieuwe jachtbelangenvereniging Jagersliga /Ligue des Chasseurs (JLLC) maandag haar campagne voor in de gebouwen van Wildhandel Vermeersch in het Krommebeekpark in Roeselare.

“Deze campagne organiseren we omdat er nog steeds veel armoede is in ons land en covid-19 op economisch vlak heel hard toeslaat”, verduidelijkt jager en mede-organisator Kristof Vandewoestijne (47). “Het aantal mensen dat daardoor in financiële moeilijkheden terecht komt, groeit dag na dag. Wij willen daar als mens, als jager en als nieuwe jachtvereniging iets aan doen.”

“Na een oproep van de Voedselbanken in de pers, besloot ons team om de handen uit de mouwen te steken en te helpen. In samenwerking met verschillende jagers, jachtgroepen en erkende wildverwerkers La Fagnarde, Wildhandel Vermeersch en Belgibier, schenken wij op 30 november 18.000 (h)eerlijke wildhamburgers aan de Voedselbanken. Zo kunnen zij er mee voor zorgen dat heel wat mensen die het moeilijk hebben ook het eindejaar kunnen vieren met een lekker stukje wild. De hamburgers zijn verpakt in 1.800 pakketten van 1 kg.”

Tekort aan wild

“Door de corona-pandemie was er gedurende enkele weken een verbod op druk- en drijfjachten in Wallonië, waardoor de toevoer van wild helemaal teruggevallen is”, vertelt Vandewoestijne. “Daarom kunnen wij vandaag helaas niet de beloofde 25.000 hamburgers leveren, maar omdat wij ons uiteraard aan onze belofte zullen houden, worden de 7.000 overige hamburgers in maart geleverd.”

“Als jagers kunnen wij mensen die het moeilijk hebben het best ondersteunen door het vlees van het wild dat wij schieten, te schenken”, vervolgt gedreven jager Vandewoestijne. “Ook al is het misschien maar een druppel op een hete plaat, toch geloven we erin dat alle beetjes helpen.”

Warme actie

“Onze federatie bestaat uit negen voedselbanken, wat ongeveer neerkomt op 1 per provincie”, vertelt algemeen coördinator Belgische Federatie van Voedselbanken Etienne Rubens. “Zij verdelen het voedsel aan 618 lokale en sociale organisaties als OCMW’s, St.-Vincentiusconferenties, welzijnsschakels enzoverder. In West-Vlaanderen zijn er 82 organisaties die in totaal zo’n 15.000 behoeftigen helpen. Dit is alleszins een hartverwarmende actie van een jonge organisatie die deze solidariteitsactie opzet om de meest kwetsbaren in onze maatschappij te helpen. In 2019 hebben we in gans België 18.000 ton voedsel verdeeld. Dankzij de steun die we krijgen, slagen we erin om zoveel voedsel te verzamelen .”

“De solidariteit is al heel groot geweest in deze coronatijden”, stelt afgevaardigd bestuurder voedselbank West-Vlaanderen en contactpersoon Jachtliga Ignace Bosteels. “We willen dan ook uitdrukkelijk alle schenkers bedanken. Alleszins stellen we vast dat de nood nog toeneemt. Dit jaar zal er 2.200 ton voedsel in West-Vlaanderen uitgedeeld zijn aan mensen in nood, tegenover 1800 ton voedsel in 2019.”

“De hamburgers zijn speciaal ontwikkeld voor deze actie”, vertelt eigenaar Wild Vermeersch Didier Vermeersch. “De karkassen die de jagers schenken, worden opgehaald in Bastogne en na verwerking gaat het vlees naar La Fangarde in Robbertville van Jean-Paul Heinen, waar de hamburgers ontwikkeld en gemaakt worden. De verdeling hiervan wordt gedaan bij ons in Wild Vermeersch in Roeselare.”

Jagers positief in de kijker

“Uiteraard is deze campagne in de eerste plaats bedoeld om mensen die het moeilijk hebben te helpen, maar daarnaast toont deze campagne hoe de Jagersliga de jacht en de jagers ook eens op een positieve manier in de media kan brengen. “Vandaag zitten jagers erg vaak in de hoeken waar er klappen vallen”, zegt jager en mede-oprichter JLLC Lysander Werbrouck (39). “ Het gaat dan vaak over mensen die betrapt worden omdat ze wild uitzetten. Wij noemen dat geen jagers maar stropers. Wat wij willen tonen is dat het overgrote deel van de jagers zich wel aan de regels houdt en op een ecologische en verantwoorde manier te werk gaat. Onze kersverse Belgische jachtvereniging is een positieve en proactieve belangen- en netwerkvereniging voor alle jagers van België. We informeren ook mensen die niet thuis zijn in de jagerswereld. Op elk pakket vlees hangt een etiket met onze boodschap dat jagers met zorg het evenwicht in de natuur beheren en dat het dankzij hen is dat er ook op jouw bord een heerlijk, gezond en ecologisch stukje wild ligt waarvan je kan genieten.

De volledige slogan waar we ons als jachtvereniging dan ook achter scharen, klinkt ‘Wild voor allen, allen voor wild’, besluit Lysander Werbrouck. (GV)

De actie loopt nog verder en alle jagers worden nogmaals opgeroepen om hun goed hart te tonen en hieraan mee te werken. De jachtvereniging is te bereiken via jagers@jllc.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.