Izegem: “We willen t’Hoornaerts een niveau hoger tillen”

Bart Hoornaert is de nieuwe Krak van Izegem. Hij krijgt alvast de steun van (v.l.n.r.) Elodie Lagae, Christine Maes, Stijn Hoornaert en Luc Hoornaert. (Foto Frank)
Redactie KW

Bart Hoornaert mag zich een jaar lang de Krak van Izegem noemen. De culinaire duizendpoot verdiende zijn strepen in het twee sterrenrestaurant La Durée en stapte nu, samen met zijn broer Stijn, in de familiezaak t’Hoornaerts. “Onze familie is al vijf generaties lang verbonden met Kachtem”, zegt Bart trots.

Dat hij Krak van Izegem zou worden, daar had Bart Hoornaert nooit van durven dromen. “Compleet onverwacht”, glimlacht hij. “Ik vond de nominatie op zich al een hele eer en nu win ik ook zelfs de titel. Fantastisch.”

Veel promotie heeft hij echter niet gevoerd. “Dat is niks voor mij”, grijnst Bart. “Mijn omgeving stak wél een tandje bij. Mijn vriendin Elodie was erg actief op de sociale media en ook Kachtemnaar Dries Dehaudt zorgde voor de nodige duwtjes in de rug. Mijn nominatie lokte wel veel leuke reacties uit. In onze zaak, bij de mensen in het café… Ze steunden me allemaal. Ik ben iedereen dankbaar die op me gestemd heeft! Of ik een Krak-feestje zal geven? Ik zal niet anders kunnen, zeker”, lacht Bart.

Onze ouders hebben de ervaring, mijn broer en ik bruisen van de ideeën

In 2016 maakte Bart de overstap van La Durée naar t’Hoornaerts, de zaak van zijn ouders. “In La Durée heb ik de stiel geleerd, maar nu kunnen we volledig onze eigen weg inslaan. Samen met mijn broer wil ik van t’Hoornaerts dé plek voor alle mogelijke feesten en events maken. We zijn ondertussen al even bezig en kunnen beetje bij beetje onze stempel drukken. De hele zaal is grondig vernieuwd en in de keuken leg ik mijn eigen accenten. Maar we zijn tegelijk erg blij dat onze ouders ook nog actief zijn. We vullen elkaar perfect aan.”

Perfectie

De samenwerking met broer Stijn en de ouders loopt alvast erg vlot, benadrukt Bart. “Mama en papa hebben tonnen ervaring, mijn broer en ik bruisen van de ideeën. Een perfecte combinatie. Neen, ik heb me mijn overstap nog geen moment beklaagd.”

Koken op sterrenniveau mist Bart toch wat. “Bij La Durée had ik de kans om elk gerecht tot in de puntjes af te werken. Enkel perfectie was goed genoeg. Hier moet ik iets anders denken en kook ik voor grotere groepen. Maar opnieuw is kwaliteit de maatstaf. Er vertrekken nog altijd enkel perfecte borden uit de keuken. En tegelijk houden we prijs en kwaliteit in evenwicht. Bij t’Hoornaerts kan iedereen komen feesten.”

De komende jaren willen Bart en Stijn t’Hoornaerts naar een hoger niveau tillen. “En er is nog altijd de stille droom om ooit iets met het café te doen, die plek een nieuwe touch geven. Maar sowieso zal het café op zich nooit verdwijnen, daar mag de Kachtemnaar van op aan!”, besluit Bart.

Vragenrondje

Welk gevoel roept Kachtem bij je op?

“Mijn dorp! Een gemeenschap die erg aan elkaar hangt en leeft. Veel toffe mensen, nog meer leuke verenigingen… En veel van die verenigingen komen regelmatig bij ons langs. Kachtem en t’Hoornaerts en eigenlijk onze familie horen gewoon bij elkaar.”

Denk je nog terug aan La Durée?

“Natuurlijk. Ik ben Angelo Rosseel erg dankbaar, want hij heeft me alles geleerd. We horen elkaar nog regelmatig, hij is een echte vriend geworden. Ik ben er zelf nog niet gaan tafelen, daarvoor ligt mijn vertrek nog wat te vers in het geheugen. Maar dat zal er zeker van komen. En Angelo is ook altijd welkom bij t’Hoornaerts.”

Wat is je favoriete zonde in de frituur?

(lacht) “Ik ga misschien één keer per maand naar de frituur, maar dan kies ik bijna altijd voor eentje met tartaar, bitterballen en een grizzly. Smaakt altijd. En mijn favoriete frituur is ‘t Dorp, hier in Kachtem. De lokale handelaar steunen, hé.”

In welk restaurant wil je absoluut nog eens de voeten onder tafel schuiven?

“Ik heb er twee. Restaurant Bras in Zuid-Frankrijk, een zaak met drie sterren. Hun gerechten proeven, dat moet hemels zijn. En ik droom ook van een etentje in El Celler de Can Roca in het Spaanse Gerona, momenteel het tweede beste restaurant ter wereld.”

Droom je al van een zesde generatie Hoornaert?

(schatert) “Zo ver zijn we nog lang niet, maar dat zou wel fantastisch zijn. Aan de andere kant zullen we toekomstige Hoornaertjes tot niks verplichten. We zien wel wat de toekomst brengt!”

Bio

Privé

Bart Hoornaert vierde op 5 januari zijn 27ste verjaardag. Hij is de zoon van Christine Maes en Luc Hoornaert en de broer van Stijn (32). Zijn vriendin is Elodie Lagae (23).

Loopbaan

Medezaakvoerder van de feest- en entertainmentlocatie t’Hoornaerts in Kachtem. Werkte voordien zeven jaar in de sterrenzaak La Durée, waar hij opklom tot sous-chef.

Vrije tijd

Fietsen, lopen, sleutelen aan Volkswagenbusjes en ritjes met zijn motor.