Izegem onderzoekt herbestemming van Heilig-Hartkerk

De Heilig-Hartkerk deed ook al even dienst als vaccinatiecentrum voor de Sint-Jozefskliniek. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
De Heilig-Hartkerk deed ook al even dienst als vaccinatiecentrum voor de Sint-Jozefskliniek. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Nu is de Heilig-Hartkerk nog het exclusieve domein van gelovigen, maar het stadsbestuur onderzoekt of ze er binnenkort ook nog enkele nevenactiviteiten kan huisvesten. Daarvoor wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Oppositiepartij STiP vroeg op de gemeenteraad naar een stand van zaken in het dossier.

“Op het schepencollege van februari werd die haalbaarheidsstudie besproken en toegelicht door een projectbureau naar aanleiding van een scenariovergadering”, zegt Kurt Grymonprez (STiP). “Ondertussen zijn we bijna drie maanden verder en we vragen ons af wat de scenario’s zijn en of er al een beslissing genomen werd. We zouden graag ook bij de invulling van een eventuele herbestemming betrokken worden.”

Bevoegd schepen Tom Verbeke (N-VA) bevestigt het onderzoek. “De Heilig-Hartkerk is een vrij recente kerk waar geen misvieringen meer zijn. Ze ligt ook heel dicht bij de Sint-Tillokerk. Vanuit het centraal kerkbestuur is er de wens om er huwelijken en begrafenissen te kunnen blijven doen. Ook de verering van de Heilige Rita willen ze er behouden. Maar daarnaast is er bereidwilligheid om ook andere activiteiten toe te laten. Een projectbureau heeft nu diverse scenario’s voor ons onderzocht, van extra repetitieruimte voor verenigingen, de komst van een sociale kruidenier tot meer mogelijkheden voor tentoonstellingen.”

Gezonde samenwerking

“Op basis van hun input hebben we gevraagd van al die scenario’s een gezamenlijk plan te maken, dat eind juni aan ons en het kerkbestuur wordt voorgesteld. Ook een mogelijke timing en kostprijs komen dan aan bod. Pas dan gaan we de knoop doorhakken. Op vandaag is er nog niets definitief beslist en gaat het puur om een onderzoek.” Dat zegt ook Geert Vermeulen van het centraal kerkbestuur. “Er is een gezonde samenwerking tussen alle betrokken partijen”, zegt hij. “In het begin lagen de meningen ver uiteen, maar door te praten zijn we dichter bij elkaar gekomen. Zolang er ruimte blijft voor liturgische vieringen is een nevenbestemming voor ons zeker bespreekbaar. De kerk heeft overigens recent al eens dienst gedaan als vaccinatiecentrum voor de Sint-Jozefskliniek en ook concerten vinden hier geregeld plaats.” (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier