IVIO vraagt respect voor afvalmedewerkers: “Een complimentje geven doet wonderen”

Op het IVIO-hoofdkantoor werd de actie voorgesteld. Achter de aanwezige leden van de raad van bestuur herken je het logo dat door kinderen kon ingekleurd worden. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Van 15 tot 21 november is er de Week van het Afvalteam. IVIO, dat voor het afvalbeheer instaat voor Izegem, Tielt en negen andere omliggende gemeenten, vraagt om respectvol om te gaan met de medewerkers. Die krijgen deze week ook allemaal een presentje. Enkel leden van de Raad van Bestuur van IVIO gingen zelf ook een handje toesteken.

Uit onderzoek van VVSG is deze hoffelijkheidscampagne nog steeds nodig. Agressie tegen recyclageparkwachters komt misschien minder frequent voor, maar het zijn vooral afvalophalers en medewerkers van infolijnen die het slachtoffer zijn van verbaal en/of fysiek geweld.

Meer dan 1 op 3 afvalophalers (36%) krijgt minstens 1 keer per week te maken met verbale agressie, een stijging ten opzichte van 2019. 15% had zelfs te maken met fysieke agressie, ongeveer gelijk met 2019. Vaak gaat het om onaangepast gedrag van andere weggebruikers. Bijna 1 op de 2 medewerkers van telefonische infolijnen is minstens één keer per week kop van Jut, waarbij bellers roepen en schelden. “Al onze medewerkers, van parkwachter tot administratief bedienden, zijn een cruciale schakel in de afvalinzameling van het IVIO-gebied. Ze staan in voor de vlekkeloze werking van onze parken, vangen mensen op met vragen en klachten. Daar verdienen ze alle respect voor. En dat betekent niet dat ze uitgescholden kunnen worden,” aldus Dries Dehaudt, voorzitter van IVIO. “Gelukkig is er ook positief nieuws: 1 op 3 krijgt minstens wekelijks een compliment. Die weg moeten we samen inslaan, want een complimentje doet wonderen.”

Agressie op recyclagepark daalt

Goed nieuws is dat parkwachters op het recyclagepark steeds minder te maken krijgen met agressie. Toch krijgt 1 op 4 nog minstens 1 keer per week te maken met verbale agressie, zoals roepen, schelden of intimiderende gebaren, dat is een halvering ten opzichte van 2017. Ook het aantal parkwachters dat het afgelopen jaar minstens 1 keer te make kreeg met fysieke agressie blijft sterk dalen: van 30% in 2017 tot 13% het voorbije jaar.

De Week van het Afvalteam is een initiatief van Interafval, VVSG, OVAM, Fost Plus, IVIO en alle andere afvalintercommunales. De afvalophalers en de recyclageparkwachters, maar ook alle medewerkers achter de schermen zorgen er dagelijks voor dat het afval correct ingezameld wordt en een milieuveilige verwerking krijgt. Dries Dehaudt, voorzitter IVIO: “ De burgers kunnen dankbaarheid en respect in de eerste plaats tonen door hun afval correct aan te bieden, zodat hun werk vlot verloopt. Daarnaast kunnen alle burgers met complimentjes gooien door deel te nemen aan de wedstrijd uit ons magazine.”

Ledegemse schepen ging mee aan de slag

Deze week gaan de bestuursleden van IVIO ook meehelpen met de containerparkwachters en ondervinden zo aan den lijve welk werk die mensen verzetten. “Mijn respect was al groot en is nu alleen maar gegroeid”, zegt Greta Vandeputte, schepen in Ledegem en ook lid van de Raad van Bestuur van IVIO. Zaterdag ging ze al een handje toesteken op het recyclagepark in Rollegem-Kapelle. “Het was er vrij druk. De mensen worden er op een vriendelijke manier geholpen. Ik stond vooral versteld van het aantal fracties dat wordt ingezameld. Zelf was ik geen getuige van agressie jegens de parkwachters. Maar best ook natuurlijk. Zelf ken ik natuurlijk heel wat mensen die daar hun afval kwam afzetten. Zelf ben ik thuis niet de persoon die naar het containerpark gaat. Dat doet mijn man. Maar ik sta thuis wel zelf in voor het sorteren”, lacht Greta.

Parkwachters aan het woord

Ook op het Izegemse recyclagepark werden de bedankingspakketjes uitgedeeld. Voorzitter Dries Dehaudt werd vergezeld door Geert Leenknecht. De drie aanwezige parkwachters verwelkomden de pakketjes vol lekkers natuurlijk. Rik Verhulst uit Meulbeke is al acht jaar actief op de recyclageparken. “Ik ben een sociaal iemand, zit ook in het verenigingsleven. Ik ben het gewend om met mensen om te gaan. Je krijgt hier soms commentaar dat de burger al genoeg belastingen betalen, extra betalen voor afval doet niemand graag. Dat begrijp ik ook. Maar ik tracht altijd de mensen op een rustige, vriendelijke manier aan te spreken. Dat helpt ook vaak om een mogelijk vervelende reactie te ontmijnen.”

Op het recyclagepark werd hij ook vergezeld door Shana Haelewyn (Roeselare) die pas sinds twee weken aan de slag is voor IVIO. “We zaten recent zelf met een verhuizing en toen opperde ik al dat ik best wel graag op een recyclagepark zou werken. En nu is het er dus van gekomen.”

In totaal werken zowat 40 mensen bij IVIO, waarvan de helft parkwachters. “Om de drie maanden wisselen wij van park”, gaat Rik Verhulst verder. “Het is ook overal anders werken. Op sommige parken sta je er ook alleen voor. Maar ik doe het nog altijd graag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier