Inzamelactie voor zwaar verbrande kater Pepper

Dierenarts Els Corthals (links) en haar assistente Natacha Wellecome verzorgen Pepper elke dag twee keer. © Laurette Ingelbrecht
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

In West-Vlaanderen komt een grote inzamelactie op gang voor Pepper, de 4-jarige kater die zondag zwaar verbrand thuis kwam. Iedereen leeft mee met de langharige kat, die mogelijk opzettelijk in brand werd gestoken. Zelfs het team achter Sprotje, de kat die door een dierenbeul in de oven werd gestopt, biedt intussen zijn hulp aan. “Als dierenvrienden grijpt dit verhaal ons heel erg aan.”

Hoe kunnen we Pepper en zijn baasjes helpen? Haast meteen nadat het verhaal van de zwaar verbrande kat bekend raakte, wilden buurtbewoners te hulp schieten. Acties kregen al snel vorm. “Sinds woensdagmorgen kunnen mensen een vrije bijdrage storten voor ‘Steun Pepper’ op het rekeningnummer BE26 4729 1230 9129”, vertelt Sylvia Pattyn, zaakvoerster van kattensalon Gigi’s Beauty Salon. Zij werd door de Facebookgroep Zwerfkatjes Gistel bereid gevonden om een rekeningnummer ter beschikking te stellen en alle financiën op te volgen.

Mocht er meer binnenkomen dan nodig is, schenken we de overschotten naar andere hulpgroepen voor katten

“Al is het maar één euro. Vele kleintjes maken een grote. Mocht er meer binnenkomen dan nodig is, dan zullen we die overschotten doorstorten naar andere hulpgroepen voor katten. Pepper is trouwens voor mij ook geen onbekende, want normaal had hij woensdagmorgen om 9.30 uur een afspraak in mijn salon… Maar zondagavond kreeg ik een bericht van eigenares Sandra dat Pepper zwaar verbrand was geraakt en de afspraak niet kon doorgaan. We willen met alle kattenliefhebbers uit de buurt echt wel het gezin helpen, want de kosten voor de verzorging en het verblijf bij de dierenarts zullen hoog oplopen.”

Dierenbeul?

Zondagavond rond 22.45 uur stond haar 4-jarige kater Pepper plots zwaar gehavend aan het raam. “Om 11 uur was ze even naar buiten gegaan, maar ze keerde niet terug”, doet baasje Sandra Soete het verhaal. “We werden ongerust, maar ‘s avonds stond ze plots voor het raam. Verschrikt. Niet miauwend. Meteen zagen we dat er iets mis was. We vreesden dat ze aangereden was en belden meteen de dierenarts op.”

Derdegraads brandwonden, stelde de dierenarts vast. “Zoiets had de dierenarts nog nooit gezien”, gaat het baasje verder. “Op basis van de aard van de verwondingen gaan wij ervan uit dat hij opzettelijk in brand werd gestoken. We vermoeden dat Pepper in het nauw gedreven moet zijn, daarna overkapt werd met een goedje en in brand gestoken werd… Ik vrees dat er een dierenbeul in de regio actief is, want diezelfde avond kwam de kat van buurtbewoners bloedend en vol slijm thuis.”

Sylvia en Tine (r.), hier met kater Olaf, willen geld inzamelen voor de verzorging van Pepper.
Sylvia en Tine (r.), hier met kater Olaf, willen geld inzamelen voor de verzorging van Pepper.© Laurette Ingelbrecht

Het gezin diende maandagmorgen meteen een klacht in bij politiezone Kouter. Die stelde een proces-verbaal op en startte meteen een onderzoek. “Dierenmishandeling nemen we heel ernstig”, zegt woordvoerster Annemie Wittesaele. “Het onderzoek is volop lopende. Bijkomende tips zijn nog steeds welkom op het nummer 059 27 02 30. We doen er alles aan om de ware toedracht te weten te komen.” Het gezin stopte zelf in de buurt van de Canadalaan in Gistel flyers in de bus, met een oproep naar getuigen.

Lagen Flamazine

Met Pepper gaat het intussen relatief goed, zegt dierenarts Els Corthals. “Tweemaal daags worden de wonden verzorgd, met een dikke laag Flamazine of Sint-Janskruidolie, compressen en zwachtels. Gelukkig is het een heel lieve kat, die zich laat verzorgen. In het begin hebben we hem in slaap gedaan, zodat we de langharige kat konden scheren, de wonden konden verzorgen en zijn pootjes konden hechten. De kat krijgt pijnstilling en ligt aan een infuus, omdat hij momenteel niet erg veel wil eten. Het is nu af te wachten hoe de wonden zich zullen herstellen. De kat zal zeker nog een tijdje hier moeten blijven omwille van de zeer intensieve verzorging die hij nodig heeft.”

“Het team achter Sprotje ondersteunt de actie voor Pepper”

Omdat het gezin overweldigd wordt door vragen en steunbetuigingen, richtten de baasjes intussen een Facebookgroep op: Pepper Updates. “Daarop zullen we geregeld een update geven”, zegt het baasje. “We beseffen dat dit een verhaal van weken, mogelijk zelfs maanden zal worden. Dat zal ons een aardige duit kosten.”

Ook Sprotje helpt

Het verhaal doet erg denken aan Sprotje, de kat die door een dierenbeul in Kortrijk minutenlang in de oven werd gestoken. Om de grote kosten te dragen, werd er toen ook een crowdfunding op poten gezet. In een recordtempo bracht die 15.000 euro op. Het geld dat over was, werd verdeeld over een tiental projecten. Dat mondde uit in het Sprotjesfonds, dat tot doel heeft om toekomstige Sprotjes te helpen. “Helaas bepalen de statuten van onze vzw dat we enkel dieren mogen helpen die geen baasje hebben”, zucht Joshua Dutré, de dierenarts die Sprotje erbovenop hielp en de man achter het Sprotjesfonds.

“Toch willen we zelf zo veel als mogelijk helpen. Als dierenvrienden grijpt dit verhaal ons heel erg aan. Intussen heb ik contact opgenomen met mijn collega-dierenarts, om te horen of ik eventueel kan helpen. Met Sprotje heb ik toch enige ervaring opgedaan met het verzorgen van zulke erge brandwonden die – gelukkig – niet zo vaak voorkomen. Bovendien zullen we alle mediakanalen van het Sprotjesfonds inzetten om reclame te maken voor de nieuwe inzamelactie.”


Wie Pepper wil steunen, kan een vrije gift doen op het rekeningnummer BE26 4729 1230 9129.