Interesse in caravan van Bassie en Adriaan?

Voor nostalgische vriendjes en vriendinnetjes: een replica van de auto en caravan van Bassie en Adriaan staat ook bij Bjorn Syx. (foto TOGH)
Tom Gheeraert

Lancia Stratos, Zanusi, Bandini, BMW M-reeksen, een Citroën uit 1925… In zijn garage langs de Ouderdomseweg – de oude bowling – stelt de 23-jarige Bjorn Syx de meest exclusieve classic cars tentoon voor veilingsite Vavato. Bjorn krijgt dan ook verzamelaars van over heel Europa over de vloer.

Als je langs de Ouderdomseweg passeert, zie je ze niet, maar in de loodsen van de amper 23-jarige Bjorn Syx staan geregeld verborgen parels te blinken. Al twee jaar is zijn garage showroom voor Vavato, een veilingplatform dat onder andere gespecialiseerd is in exclusieve auto’s en oldtimers. “Ik ben altijd bezig geweest met auto’s”, zegt Bjorn Syx, die afkomstig is uit Dikkebus en in het Ieperse VTI school liep. “Al van jongs af sleutel ik aan auto’s. In het begin verkocht ik auto’s die ik zelf opsmukte via het platform van Vavato in Sint-Niklaas. Thuis hadden we niets te zien met auto’s, maar ik was al snel gebeten door een passie voor oude BMW’s. Eigenlijk is BMW het enige merk waar ik aan sleutel. Dat is begonnen met één, en plots werd het mijn beroep.”

Nieuwe loods

Bjorn heeft letterlijk van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. “Ik bouwde een nieuwe loods langs de Ouderdomseweg en zat aan tafel met Vavato om hier ook een afdeling te beginnen. Nu is het de zesde editie van de autoveiling, dus het is een groot succes. Nu houden we om de twee à drie maanden een veiling, maar we hebben de ambitie om te gaan naar maandelijkse veilingen”, aldus Bjorn.

“Vavato is een online veilingplatform. Je kan enkel online bieden. Zo is het volledig transparant: als er nieuw bod komt op een auto, dan komt dat à la minute op de website. Het gaat meestal om particuliere eigenaars en verzamelaars die hun auto bij ons aanbieden. Het is gemakkelijk voor hen. Wij regelen alles, nemen foto’s, zetten het online, adverteren, beantwoorden vragen… De klanten moeten niet eens hun auto wassen. Voor de verkoper kost het niets. Er wordt wel 17 % commissie aangerekend aan de nieuwe eigenaar.”

Bij de laatste veiling, die dinsdag afliep, stonden er ook enkele blinkende bolides te wachten op een nieuwe eigenaar. “We hadden een Lancia Stratos met een waarde van om en bij de 400.000 euro. Bandini en Zanuzi zijn dan weer zeldzame Italiaanse sportwagens uit de jaren vijftig.”

Niet alle wagens mogen langs Vavato passeren. Een Citroën Berlingo uit 2005 zal je niet vinden in de loodsen van Bjorn. “Nee, het gaat om exclusieve wagens die een heel specifiek publiek aantrekken. Zo hadden we ook exclusieve M-reeksen van BMW staan.”

Kijkdagen

Af en toe worden er kijkdagen georganiseerd. Dan krijgt Bjorn autoliefhebbers uit zowat heel Europa over de vloer. “Zwitsers, Italianen, Slovenen… Van overal komen ze naar Poperinge. We hebben hier al meerdere malen auto’s van 300.000 euro verkocht. Hoe ouder, hoe beter en hoe extravaganter de prijzen. Tijdens de laatste veiling stonden hier een 100-tal auto’s, goed voor een totale waarde van 3 à 4 miljoen euro. Het is hier dan ook héél goed beveiligd. Verder zal ik daarover ook niet uitweiden”, knipoogt Bjorn.

“Classic cars zitten nu eenmaal in de lift. De laatste vijf jaar heeft het enorm geboomd. De waarde van sommige auto’s is verdrievoudigd of zelfs verviervoudigd. Wij zijn de enige in West-Vlaanderen die dit doet op zo’n grote schaal. Andere garages zullen wel eens een veiling hebben met een tiental auto’s, maar dat zijn niet de 100 wagen die we hier staan hebben. In België is Vavato de enige die op dat niveau zit. De hoofdzetel is in Oost-Vlaanderen. Er is ook een afdeling in Limburg, Nederland en Duitsland. De laatste twee jaar zijn er drie afdelingen bijgekomen”, besluit Bjorn.

Info: www.vavato.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten