In één dag 3.500 euro ingezameld voor beer met tandpijn: “Vier hoektanden afgebroken door het bijten op tralies”

Een behandeling van het tandwortelkanaal is dringend nodig voor bruine beer Sandra. © De Zonnegloed
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

In amper één dag tijd werd er 3.500 euro ingezameld voor beer Sandra, die sinds oktober in De Zonnegloed in Oostvleteren verblijft. Sandra heeft medische hulp nodig, want een behandeling van het tandwortelkanaal is dringend nodig. “Haar vier hoektanden zijn afgebroken, wellicht door het bijten op de tralies in haar thuisland”, zegt zaakvoerder Karel Ackaert.

Sanctuary De Zonnegloed in Oostvleteren biedt een levenslange toevlucht voor verlaten, misbruikte en verwaarloosde in- en uitheemse wilde dieren, die niet terug naar de natuur kunnen. In De Zonnegloed verblijven meer dan 135 soorten dieren, in totaal zo’n 400 geredde dieren. De beren Tishka en Sandra moesten vluchten uit Oekraïne en zijn afkomstig uit een zwaar getroffen Oekraïense dierentuin Mena Zoo in de stad Tsjernihiv, nabij Kiev, gelegen in een oorlogsgebied. Alle dieren die nog leefden werden daar geëvacueerd. Tishka en Sandra werden tijdelijk opgevangen in het pret- en dierenpark Bellewaerde in Ieper en gedurende drie maanden werden ze er in quarantaine gehouden. Op maandag 17 oktober arriveerden ze in dierenopvangcentrum De Zonnegloed en vonden ze er permanent onderdak. Het dierenopvangcentrum werd opnieuw gecontacteerd om nieuwe dieren uit Oekraïne te helpen opvangen.

“Als we niets doen, ontstaan er abcessen en zal Sandra uiteindelijk stoppen met eten en sterven”

Tishka en Sandra waren de eerste oorlogsdieren uit Oekraïne die in België een definitieve thuis kregen. “Tishka is gelukkig met zijn twee nieuwe buurvrouwen. Dit zien we echt goed komen. Sandra is een ander verhaal”, aldus zaakvoerder Karel Ackaert. “Zij heeft het iets moeilijker. Sinds haar aankomst, merken we dat Sandra veel stereotiep gedrag vertoont zoals ijsberen, ter plaatse blijven staan, en heen en weer gaan met haar hals en hoofd. Na een korte inspectie van Sandra haar mondholte door de dierenartsen, bleek al snel dat haar vier hoektanden afgebroken waren, wellicht door het bijten op de tralies in haar thuisland. Afgebroken hoektanden kunnen zeer ernstige tandpijn veroorzaken omdat het tandmerg, open en bloot ligt en zo geïnfecteerd kan worden door bacteriën. Dit kan een verklaring zijn van het ijsberen. Als we niets doen, ontstaan er abcessen en zal Sandra uiteindelijk stoppen met eten en sterven”, legt Karel uit.

(Lees verder onder de foto.)

Op maandag 17 oktober arriveerden Tishka en Sandra in dierenopvangcentrum De Zonnegloed.
Op maandag 17 oktober arriveerden Tishka en Sandra in dierenopvangcentrum De Zonnegloed. © LBR

Dure ingreep

“Een behandeling van het tandwortelkanaal is dringend nodig. Hiervoor moet een specialist tandheelkunde voor wilde dieren komen. De tandingreep kan snel vier tot vijf uur duren, waardoor de verdoving ook kritiek wordt. Een dergelijke lange anesthesie kan snel complicaties geven. Ook hiervoor moeten we een specialist anesthesie voor grote roofdieren laten komen die alle monitoringsapparatuur kan voorzien zodat Sandra veilig geopereerd kan worden. Hiervoor hebben we financiële middelen nodig, zeker al zo’n 3.500 euro.”

Het dierenopvangcentrum startte een crowdfundingscampagne op en dat werd een succes. Al na één dag werd de nodige 3.500 euro ingezameld. “Dit hadden we nooit durven denken”, stelt Karel Ackaert. “Het toont ons opnieuw hoe groot het dierenhart van de mensen is en hoe hard ze ons steunen. We vroegen vorig jaar hulp voor onze baviaan, Andrea die toen ook een tandingreep nodig had. Dat bedrag werd toen ook in een korte periode ingezameld, maar dit is echt een recordtempo. Het pakt ons. Heel aangenaam en bemoedigend dat mensen ons werk appreciëren en ons steunen in wat we doen. De mensen zijn er voor ons en dat doet deugd. Op woensdag 8 februari kan de operatie plaatsvinden. Die periode kunnen we overbruggen met pijnstillers en ontstekingsremmers, maar hoe sneller hoe beter natuurlijk.”

Via een overschrijving naar rekening BE58 7390 1329 6879 met vermelding ‘gebit Sandra’ kan je bruine beer Sandra helpen of klik op www.dezonnegloed.be/nl/help-mee/donatie-gift.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier