In de lente van 2025 zal Budascoop en z’n omgeving er groener uitzien

Op de foto herkennen we onder meer Maxim Feys, schepen van Zorg, Kinderopvang, Natuur en Klimaat, Bra en directeur Kristof Jonckheere van Kunstencentrum Buda. © Tomas Bulcaen Stad Kortrijk
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zorghotel H. Hart en Stad Kortrijk & Hovekes kondigden eerder aan dat met de steun van het ING Fonds Duurzame Gebouwen van de Koning Boudewijnstichting, Budascoop en ruime omgeving groener moest worden. “Het is een erg steen- en betonrijke plek in het hart van het Buda-eiland en met het vergroenen van de gevels en terrassen van het gebouw willen ze dit veranderen. De eerste aanplanting is een feit.

De plannen voor het vergroenen werden eerder al opgesteld door bewoners van het Zorghotel die hun wensen en ideeën mochten opschrijven hoe zij het vergroenen zagen, samen met medewerkers van Kunstencentrum Buda en Stad Kortrijk & Hovekes. Zij maakten zelf de pancartes en schreven er hun wensen en ideeën op met bijhorende illustraties. “Budascoop en zijn directe omgeving zijn op dit moment een erg steen- en betonrijke plek. Het vergroenen van de gevels en terrassen van het gebouw wil hier op ingrijpen – door wat nu passagestraten zijn te ‘ver-pleinen’. Het wegwerken van een aantal grijze betonmuren – en een gerekt bloeiseizoen – heeft een directe impact op het uitzicht voor inwoners van het zorghotel, als directe buren. Het moet de directe omgeving van Budascoop een ontmoetingsplek maken voor bewoners, filmbezoekers, residenten en bezoekers van de terrassen”, luidt het bij de werkgroep. “Het vergroenen van Budascoop en omgeving pakt verschillende ambities samen: het masterplan Budascoop van kunstencentrum Buda, met focus op ecologische ingrepen zoals isolatie, waterrecuperatie, de scan van Stad Kortrijk en de bottom-up acties van Hovekes om meer groene plekken in de stad te creëren.”

“Een zo lang mogelijk bloeiseizoen”

Op 13 december wordt de eerste aanplant gedaan aan de gevel van Budascoop.
Op 13 december wordt de eerste aanplant gedaan aan de gevel van Budascoop. © gf

Kunstencentrum Buda & Hovekes kiezen voor dit project bewust voor een grondgebonden installatie die via klimhulpen de blinde gevels volledig kan begroeien. “Vanuit deze ecologische, economische en praktische insteken: het zet aan tot ontharding en laat toe om in te zetten op een zo lang mogelijk bloeiseizoen, met doorlevende klimplanten en wintergroene klimmers zoals Hoppe, Heggerank, Bosrank, Kamperfoelie, Klimop. Het project wil grondgebonden gevelgroen – en geveltuinen – als haalbare projecten in de verf zetten”, duidt medewerker Bram. In een tweede fase in het voorjaar van 2025 worden de slingers geïnstalleerd en ook de kant van de Holvoettoren beplant met wilde wingerd.

Tevreden buurtbewoners

Het initiatief van kunstencentrum BUDA & Hovekes, in samenwerking met Zorghotel H. Hart en Stad Kortrijk en met de steun van het ING Fonds Duurzame Gebouwen van de Koning Boudewijnstichting wordt van zeer nabij opgevolgd. “De samenwerking met H. Hart geeft de directe buren eigenaarschap in het project.” De bewoners waren zeer tevreden met de eerste aanplanting van ruim 350 bloembollen en plantjes. “Dit gaat bijzonder mooi worden. Ik heb het geluk dat ik op het derde verdiep zit en rechtstreeks zicht heb op de plaats waar de aanplantingen zijn”, zegt bewoner Philip. “We zijn blij dat er een mooie groene plek komt, veel beter dan al die grijze betonmuren”, getuigen bewoners Antoinette en Suzanne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier