In De Eglantier wonen mensen met beperking samen met ouderen

De eerste bewoners zijn een week geïnstalleerd in De Eglantier: tijd voor een feestelijke start van het inclusieve woonproject. © SLW
Stefaan Lernout

Sinds begin oktober verblijven zes mensen met een beperking in zorgresidentie De Eglantier in de Koperdraadstraat. Ze hebben er hun eigen appartement met keuken, slaapkamer, badkamer en terras. De ligging van De Eglantier is ideaal, aldus de medewerkers van Groep Ubuntu x 8K. De bewoners krijgen er alle gelegenheid om deel te nemen aan het sociaal leven in Wevelgem.

De assistentieflats van zorgresidentie De Eglantier waren in eerste instantie bedoeld voor mensen die door de nood aan zorg niet in hun huis kunnen blijven wonen. “Groep Ubuntu x 8K kampte met een tekort aan wooncapaciteit”, vertelt lokaal coördinator Annelore d’Artois. “Om hier op korte termijn op in te kunnen spelen, gingen we in de regio op zoek naar extra capaciteit zodat we de ondersteuning voor de bewoners kunnen blijven garanderen.”

“Dit is een eerste stap in de richting van inclusie voor mensen met een beperking”

In totaal zullen 14 mensen er hun intrek nemen. “Het is voor ons een heel nieuw concept”, vervolgt Annelore d’Artois. “In dit inclusieve woonproject wonen mensen met een beperking samen met voornamelijk ouderen die niet langer in hun huis kunnen blijven wonen. Het is een mix van zelfstandig wonen en groepswonen, en dat is nieuw voor onze cliënten. Ze hebben hun eigen kamer, badkamer, keuken en terras, dus ze kunnen helemaal zelfstandig leven als ze dat willen. Anderzijds kunnen ze op elk moment terugvallen op de begeleiding die dag en nacht aanwezig is. Ze kunnen zelf koken, wassen, boodschappen doen of het openbaar vervoer nemen. Maar ook samen met de andere bewoners ook zij die geen beperking hebben deelnemen aan het sociale leven binnen en buiten De Eglantier. We streven naar inclusie van mensen met een beperking. Door ervoor te zorgen dat iemand kan samenwonen met mensen zonder beperking zetten we een stap in de goede richting.”

Samen naar de markt

Mike Huyse (25) nam op maandag 5 oktober zijn intrek in De Eglantier. “Vroeger woonde ik in de Zonnetoren in Marke, een groepswoning. Ofwel zat je dan alleen op je kamer ofwel was je bij de groep, maar ik ben graag alleen. Hier heb ik echt mijn eigen stek. Het is hier ook zoveel ruimer! Ik kan ook bezoek ontvangen in mijn appartement, in de tuin of we kunnen samen iets eten of drinken in de cafetaria.” Zelf een potje koken zat er afgelopen week nog niet in, maar hij is alvast van plan om binnenkort rijst met kip-curry klaar te maken.

“Mike heeft heel veel talenten om een zelfstandig leven uit te bouwen”, zegt agogisch coach Joke Hoedt. “Deze woonomgeving biedt hem een extra stimulans om die talenten uit te bouwen. We voelen ons trouwens zeer welkom in De Eglantier. De conciërges Annie en Noël en woonassistentie Lisa doen hun uiterste best om het onze bewoners naar de zin te maken. Zo werden ze uitgenodigd om samen met hen naar de markt te gaan en kunnen ze deelnemen aan de activiteiten die er voor de bewoners georganiseerd worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.