“Ik loop er helemaal warm voor”: Marktkramer Joachim Pot (42) klaar voor Marathon des Sables

Joachim Pot, met woestijnpet, is zijn spullen voor de Marathon des Sables nu al aan het inpakken en verzamelen. (foto JS)
Johan Sabbe

“Ik verhuis eventjes van de markten in West-Vlaanderen naar de zandbak in Marokko”, lacht marktkramer Joachim Pot uit Wijnendale. De tweede week van april neemt hij deel aan de Marathon des Sables, een loopwedstrijd van 250 km in zes etappes door de Sahara. Dat is de afstand van in totaal ongeveer zes marathons en dit in een enorme hitte.

Joachim (42), die oorspronkelijk uit Sint-Kruis Brugge afkomstig is, woont met zijn vrouw Sylvie Gunst (45) en hun drie dochters Nora (17), Niene (14) en Juliette (12) in de Steenstraat. Hij runt al elf jaar kaashandel De Kaashalle en doet er sinds april 2014 de markten mee van Kortrijk, Meulebeke, Vichte, Avelgem, Kortemark en Lichtervelde. Ook de jaren voorheen was hij marktkramer, maar toen met een vishandel.

Droom waarmaken

“Als kind in het basisonderwijs was ik al een fervente loper”, vertelt sympathieke Joachim. “Maar pas vanaf mijn 30ste heb ik die sport weer opgepikt, al was dat nog mondjesmaat. Zonder voorbereiding en grote ambities liep in al eens een halve marathon, onder andere met mijn broer Sebastiaan, die in Koolkerke woont. Toen ik de 40 naderde, besefte ik dat je moet trainen om resultaten te boeken en ik ben me vanaf toen meer op het lopen beginnen toe te leggen. Net na mijn 40ste heb ik samen met Sebastiaan een eerste marathon gelopen, met name in Parijs. Dat lukte aardig en ik voelde dat er potentieel in zat. Ik heb me vanaf toen laten begeleiden door Jeroen Swinnen uit Bredene, nog altijd mijn coach.”

“Er volgden marathons in Brugge, Gent en Antwerpen, met almaar betere tijden. In de laatstgenoemde stad zette ik in het najaar van 2024 mijn record neer: 2u.52’. Ik was daar als amateur blij mee.”

“Ik blijf echter niet graag op de platgetreden paden. Ik hou van nieuwe uitdagingen. En zo sprak ik in de loop van 2024 de droom uit om aan de Marathon des Sables deel te nemen. Rennen in die gigantische, hete zandbak in Marokko (lacht). Eenmaal ingeschreven, ben ik me vrij minutieus beginnen voor te bereiden. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook voor, want ik wil bewijzen dat ik mijn droom kan waarmaken. Dat is de aard van het beestje.”

“Ik beperk mijn rugzak, zonder water, tot 8 kg”

“Momenteel train ik nog zo’n elf uur per week, beduidend minder dan voorheen, om mijn lichaam niet te overbelasten. In de topweken van mijn trainingsschema liep ik 160 tot 180 km per week en was ik wekelijks zo’n 20 uur per week met alle voorbereidingen bezig. Niet te onderschatten in combinatie met mijn beroep en toch wel een zware belasting voor mijn gezinsleden. Ik ben hen dankbaar voor het begrip. Op een gegeven moment focus je volledig op jezelf en op je doel.”

“In dat opzicht heb ik ook heel sterk op mijn voeding gelet en mijn vrouw en dochters draaiden daarin mee. Ik vrees dat ze blij zullen zijn dat mijn hele avontuur straks achter de rug is.” (lacht)

Trainen in hittekamer

“Ik loop helemaal warm voor deze uitdaging. Ook letterlijk, want ik heb boven in ons huis een hittekamer ingericht met elektrische vuurtjes en zo. Ik kan die ruimte opstoken tot boven de 40 graden en zo boots ik de woestijn na. Ik train er op een zogenoemde elliptigo, een loopfiets op rollen. Ik mag dan maar 73 kg wegen, het zweet drupt me van het lijf.”

De verzamelplaats voor de Marathon des Sables bevindt zich in de Marokkaanse stad Ouarzazate. Van daaruit worden de deelnemers zes uur met de bus de woestijn ingevoerd voor de eigenlijke start. De organisatie zorgt enkel voor de waterbevoorrading en de tenten om te overnachten.

“Al de rest moeten we zelf tijdens het lopen meedragen”, aldus Joachim. “Van kleding tot wat medicatie en voeding. Ik beperk mijn rugzak, zonder water, tot 8 kg. Ik neem geen kookpot mee: ik zal mijn eten koud klaarmaken. Dit alles om de bagage zo licht mogelijk te houden. De eerste drie dagen dien ik telkens 35 à 40 km af te leggen, de vierde dag 80 à 90 km, de vijfde dag 42 km en de laatste dag nog een 20-tal km.”

Ook brandweerman Thomas Mahieu (34) uit Wijnendale neemt aan de Marathon des Sables deel. Zijn verhaal verscheen eerder al in onze krant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content