Ieperse thaiboksclub lanceert petitie tegen uitzetting clubgenoot en zijn gezin

Tom Gheeraert

In Ieper voert Bronski Gym actie voor clubgenoot Farshad Ahmadi (16) en zijn familie. De club vindt het niet kunnen dat Farshad na drie jaar in Ieper uitgewezen wordt naar Afghanistan. Een land waar zijn leven bedreigd wordt door een familieruzie en de instabiliteit in de regio. De club lanceert een petitie en stuurt een open brief aan de burgemeester om Farshad te steunen.

Het gezin van Farshad vluchtte in 2012 uit Logar, Afghanistan na de terugkeer van zijn vader uit Noorwegen. “De familie betwijfelde zijn loyaliteit aan de islam tijdens zijn verblijf in Europa”, zegt trainer Giorgi Stemmler. “Het hele gezin moest vluchten uit angst voor represailles. Tijdens hun afwezigheid maakte de extremistische Taliban ook weer een opmars in de regio. Er zijn de laatste maanden tientallen burgerslachtoffers gevallen bij verschillende aanslagen. Er zijn regelmatig vliegtuig-bombardementen en terroristische aanvallen in de regio. En de Taliban, een extremistische islamitische organisatie, staat niet bekend om zijn vergevingsgezindheid voor zogenoemde ‘afvalligen’ van de islam.”

Goed ingeburgerd

“De familie is ondertussen volledig ingeburgerd in Vlaanderen”, vervolgt Giorgi. “Zijn jongere zus werd hier geboren. Farshad spreekt ondertussen goed Nederlands en volgt een opleiding tot elektricien, een knelpuntberoep, aan het KTA in Ieper. Daarnaast heeft hij ook een studentenjob in een restaurant en neemt hij deel aan het verenigingsleven in Ieper. In onze club Bronski Gym traint Farshad hard en neemt hij ook deel aan competities. Hij boekte al twee overwinningen voor de club. Nu moet hij na al deze inspanningen hier in België terugkeren naar een land waar hij al sinds zijn achtste niet meer geweest is, waar hij geen toekomstperspectieven heeft en waar zijn leven in gevaar is.”

Ieperse thaiboksclub lanceert petitie tegen uitzetting clubgenoot en zijn gezin

“Een ingeburgerd en werkend gezin moet na drie jaar vertrekken, zusje van 1 jaar en 9 maanden en een broer van bijna 6 jaar. Kan dit zomaar?”, vraagt Giorgi zich af.

Petitie en open brief

Farshad en zijn familie kregen het bevel om het grondgebied volgende week, op dinsdag 24 september 2019 te verlaten. Vanaf dan zullen zij nog een maand in een gesloten centrum verblijven voor hun uitwijzing. De club lanceert nu een petitie en een open brief aan de burgemeester van Ieper om politieke aandacht te vragen voor de zaak van Farshad en zijn gezin. “Graag willen willen wij jullie vragen om een inwoner van een stad met een geschiedenis van oorlog en vluchtelingen, begrip te hebben voor deze vluchtelingen uit een land dat al jaren geplaagd wordt door oorlog, aanslagen en extremisme”, klinkt het. “Graag willen wij u vragen om uw hand in het vuur te steken voor onze vriend en zijn familie. Zodat hij dinsdag niet opgepakt wordt en teruggestuurd wordt naar een land waar zijn leven op het spel staat. Graag willen wij u vragen om mee te helpen zoeken naar een oplossing voor dit gezin.”

Link naar petitie

Protestmars

Farshad Ahmadi met zijn broer en zusje.
Farshad Ahmadi met zijn broer en zusje.© EF

Morgen, vrijdag 20 september, organiseert het Technisch Atheneum Ieper een protestmars tegen de uitwijzing van het Afghaanse gezin Ahmadi. Een van de zonen van het gezin loopt er school. Burgemeester Emmily Talpe gaf toelating bij hoogdringendheid voor deze mars en vroeg de politie de nodige begeleiding bij de mars te voorzien.

De mars vertrekt om 13.40 uur aan het Technisch Atheneum (parking Campus Minneplein tegenover hotel Ariane) en trekt naar het stadhuis waar burgemeester Talpe om 14 uur een delegatie zal ontvangen in haar kabinet in het Stadhuis-Nieuwerck. Parcours: Campus Minneplein, richting Veemarkt, Boezingepoortstraat, Vandenpeereboomplein, Sint-Maartensplein naar Nieuwerck.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.