Ieper steekt donderdag al de kerstverlichting aan

Vorige week was men al volop bezig met het ophangen van de kerstversiering aan de toegangspoorten. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Hoewel Kerstmis nog meer dan een maand van ons verwijderd is, zullen de Ieperlingen toch al kunnen genieten van de kerstsfeer in Ieper en deelgemeenten. Normaal gezien wordt de kerstverlichting pas ontstoken in aanloop van de kerstperiode. Maar het stadsbestuur besliste dat te vervroegen om extra warmte en licht te brengen in deze donkere coronatijden.

Voor het voorzien van kerstverlichting in Ieper werkt de stad samen met het Centrummanagement. In de binnenstad worden de zes toegangspoorten voorzien van rode strikken. De handelaars uit de Tempelstraat namen bovendien het heft in eigen handen en plaatsten grote kerstbomen voorzien van kleurrijke kerstballen in hun straat. Nieuw dit jaar zijn de aangeklede horecazaken op de Grote Markt, die vanaf volgende week worden opgebouwd.

“Heel wat geplande activiteiten voor de eindejaarsperiode hebben we noodgedwongen moeten annuleren: de ijspiste, het kerstdorp, de winterfoor, Huis van de Kerstman en ook de nieuwjaarsdrink voor de inwoners zal niet kunnen doorgaan”, zegt Diego Desmadryl, schepen voor Economie en Evenementen. “Toch vonden we het zowel voor bewoners, bezoekers en voor ons handelsapparaat, belangrijk kerstsfeer en gezelligheid te brengen in de stad. Nieuw dit jaar is onder meer de speciale aankleding van de horecazaken op de Grote Markt, en we trokken ook 20.000 euro extra uit voor meer versiering in de deelgemeenten. Veel extra beleving dus voor wie op dit moment lokaal koopt of afhaalt. We hopen ook dat de coronacijfers het toelaten dat de handelaars in december op een of andere manier hun activiteiten coronaproof terug kunnen hervatten.”

Oproep om zelf voor licht te zorgen

“We kiezen er bewust voor extra te investeren in kerstsfeer en ook de versiering een stuk vroeger dan andere jaren op te hangen en aan te steken”, vult burgemeester Emmily Talpe aan. “De sfeer en de feeërieke lichtjes zorgen voor een opsteker in deze moeilijke tijden. Het doorzettingsvermogen van de Ieperlingen werd dit jaar al ferm op de proef gesteld. We snakken met z’n allen terug naar normale tijden maar we geven niet op. Er is beterschap in zicht. Met de lichtjes willen wij ook alle Ieperlingen bedanken voor hun inspanningen de voorbije maanden. We lanceren trouwens ook een warme oproep aan alle Ieperlingen om zelf ook voor licht te zorgen, aan de gevel of van achter het raam. Zo maken we de stad samen extra gezellig!”

“Bovenop de kerstverlichting voorzien door de dorpsraden- en comités, worden de deelgemeenten vanaf dit jaar extra versierd. Het stadsbestuur trok hiervoor 20.000 euro extra uit. Lichtslingers, verlichte bomen, paalmotieven en kerstaccenten zorgen voor nog meer sfeer tijdens deze uitzonderlijke eindejaarsperiode”, besluit burgemeester Emmily Talpe.

Op donderdag 19 november om 17.30 uur wordt de kerstverlichting symbolisch aangestoken door de Burgemeester en Schepen Desmadryl op de Grote Markt. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier