Ledegemnaars Bertha en André zijn liefst 75 jaar getrouwd

Bertha Soens en André Corneillie vormen al 75 jaar een echtpaar en dat werd uiteraard gevierd. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Een beetje geven en een beetje nemen. En af en toe samen genieten van een glaasje rode wijn. Dat doen Bertha Soens (95) en André Corneillie (97) samen al 75 jaar. Het koppel werd dinsdag voor hun albasten huwelijk in de bloemetjes gezet in het woonzorgcentrum Rustenhove, waar ze verblijven. “Maar ook de komende dagen vieren we verder. Woensdag is het mijn verjaardag, zaterdag gaan we met de familie eten.”

Bertha Soens en André Corneillie genoten dinsdagmiddag zichtbaar van hun huwelijksverjaardag. Terwijl zanger Chris Capoen gepaste liedjes zong voor het paar en de medebewoners van het woonzorgcentrum, nipten Bertha en André van hun geliefde drankje. “Een glaasje rode wijn af en toe moet kunnen. We zijn er samen door oud geworden. Het leven is ook geven en nemen. Soms moet je wat water bij de wijn doen om zo lang met elkaar overeen te komen.”

Dubbel feest

Ondanks hun hoge leeftijd verkeren zowel Bertha als André nog in goede gezondheid. Een viertal jaar geleden ruilde Bertha, na een aanrijding door een vrachtwagen, als eerste hun serviceflatje in voor het woonzorgcentrum. Bertha herstelde en kreeg twee jaar geleden in Rustenhove het gezelschap van haar geliefde André. “We hebben het hier zeker goed, maar eigenlijk was ik nog liever in ons serviceflatje gebleven. Daar sliepen we nog samen”, aldus André, Rumbekenaar van geboorte.

Het albasten huwelijkskoppel keek de voorbije dagen uit naar een week vol festiviteiten. Na het optreden op dinsdagmiddag werden de bewoners van hun verdieping getrakteerd op een hapje en een glaasje. “Maar woensdag is het opnieuw feest. Dan word ik 96. Zaterdag gaan we met de familie eten in Hof Ter Emstrode”, vertelt de geboren en getogen Ledegemse Bertha. André hoopt nog vaak rond de tafel te zitten met hun familie. Zo hoopt hij honderd jaar oud te worden. “Dat moet nog lukken.”

Kleermakers

André en Bertha, die elkaar leerden kennen in café Den Ast in Ledegem, kregen twee zonen: John en Joost. Inmiddels zijn er ook vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. In 2009 moesten de jubilarissen spijtig genoeg afscheid nemen van hun zoon John die stierf aan een spierziekte. Voetballiefhebbers zullen zich Joost wellicht nog herinneren. Hij speelde vroeger bij Lauwe waar hij tal van doelpunten maakte.

Joost zette ook even de winkel van zijn ouders langs de Rollegemstraat voort. Die kleermakerszaak werd jarenlang door André en zijn broer Noël gerund. “De winkel draaide erg goed. Elke maandag gingen we naar Brussel om kostuums.” Ook Bertha werd al snel een vaste waarde binnen de confectiezaak. Met raad en daad en naald en draad stond ze de broers bij.

Primeur

In het woonzorgcentrum Rustenhove is men alvast heel erg trots op het koppel. “Het is de eerste keer dat we hier een koppel hebben die 75 jaar is getrouwd. Bertha en André komen altijd samen naar de activiteiten. Het is leuk om hen zo samen te zien. Het zijn twee mensen die ‘preus’ zijn om wie ze zijn. Ze verdienen hier dan ook een heel erg mooi feest”, zegt Bernadette Parrein van de dienst animatie in het woonzorgcentrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier