Hoopvolle boodschap uit Heilige Familie: “Bewoners die besmet zijn, herstellen vaak wél”

Woonzorgcentrum Heilige Familie in Deerlijk. © Facebook
Olaf Verhaeghe

Woonzorgcentrum Seniorenzorg Heilige Familie in Deerlijk is een van de 85 Vlaamse woonzorgcentra die vorige week alle 157 bewoners kon testen. 31 mensen bleken, al dan niet met symptomen, besmet met het coronavirus en worden verzorgd op een afgezonderde afdeling. Directeur Koen Bellers benadrukt echter ook het positieve. “Onze mensen gaan heel goed om met de situatie en zullen vaak ook genezen. Er is hoop, er is herstel!”

Eind vorige week bleken 21 bewoners van het woonzorgcentrum Heilige Familie besmet te zijn met het coronavirus. Uit de resultaten van de grootschalige testronde die het woonzorgcentrum kon organiseren met de tests die door de Vlaamse overheid beschikbaar waren gesteld, blijkt dat er nog eens tien mensen positief zijn. Dat brengt het totaal aantal bewoners in de aparte cohorteafdeling van het woonzorgcentrum nu op 31. “Er doken ook een aantal gevallen op die asymptomatisch positief bleken, zonder dat ze dus eerder enige symptomen vertoonden”, duidt directeur Koen Bellers.

Dankzij de testronde heeft Heilige Familie nu een scherper beeld op de situatie binnen de eigen muren. “En dat is belangrijk”, benadrukt de directeur. “We kunnen nu alle mensen die zeker het virus dragen afzonderen en op een aparte afdeling verzorgen. We zien trouwens dat heel veel mensen die besmet zijn, het uitermate goed doen, klachtenvrij blijven en vaak ook genezen. Uiteraard blijven we voorzichtig en volgen we de wetenschappelijke literatuur en de adviezen van het Agentschap Zorg en Gezondheid nauwlettend op vooraleer we die mensen weer naar hun gekende omgeving overbrengen. De exitstrategie uit de cohorteafdeling wordt volop voorbereid. Er is positief nieuws, er is hoop en er is herstel!

Bewondering

Tegelijkertijd blijft er natuurlijk bezorgdheid, zowel bij de families en onder de werknemers. “Vertellen dat iemand positief is met het virus, is geen prettige boodcshap. Onze medewerkers hebben een dichte band met de bewoners, en wij leven ook intens mee met de familie. Ik wil graag benadrukken hoeveel bewondering ik heb voor onze medewerkers en hoezeer de steun van iedereen buiten de muren van het woonzorgcentrum ons deugd doet.”

“De zorg lijdt op geen enkele manier onder deze bizarre omstandigheden. Met de middelen die we hebben, met de testen die we kunnen doen en met de professionele, warme inzet van onze mensen doen wij er alles aan om iedereen te blijven soigneren”, aldus directeur Bellers nog. Zo is er ook op de cohorteafdeling animatie, verblijven de mensen op individuele kamers en kunnen zij die dat willen, zeker nog even buiten.

Het Deerlijkse woonzorgcentrum trad bij de start van de coronacrisis meteen doortastend op. “Mondmaskers, handschoenen, handgel… Wij gebruiken die allemaal al langer dan officieel ‘moet’. Wij zijn in dat opzicht zelfs ‘strenger’ dan de richtlijnen. Onze medewerkers volgen de gestelde voorzorgsmaatregelen ook bijzonder zorgvuldig op. Helaas kan je besmetting nooit 100 procent uitsluiten. Het leven gaat door, onze mensen gaan ook naar de winkel en kunnen daar in contact komen met anderen. Maar niemand heeft schuld. Integendeel. Het zijn net die mensen die ondanks alles de zorg zo goed mogelijk willen voortzetten.”

Nog meer testen

De directeur blijft echter hameren op het belang van testen in woonzorgcentra. Niet alleen van de bewoners, maar ook van het personeel. “Ik weet niet wat er aan de basis van de verdeling van het test- en beschermingsmateriaal ligt, maar wij willen heel graag veel meer kunnen testen“, aldus Koen Bellers. “Uiteindelijk is deze grote testronde een momentopname en zullen er zeker een aantal vals-negatieve resultaten zijn. Uiteraard blijven wij heel waakzaam en wordt bij aankomst en vertrek van personeel de temperatuur gemeten. Maar zoals ik al zei: je kan het nooit volledig uitsluiten. Je kan ook besmet zijn zonder ooit enig symptoom te zien.”

“Ook deze grootschalige testing kwam too little, too late. Het is te weinig en het kwam te laat. Je mag er eigenlijk niet aan denken hoeveel besmettingen er in alle woonzorgcentra vermeden hadden kunnen worden, mochten we meteen veelvuldig hebben kunnen testen en isoleren“, aldus de directeur. “De families van onze bewoners reageren heel begripvol. Zij weten dat wij met weinig middelen in deze strijd zijn moeten stappen. Die frustratie leeft, en wij delen die. Maar blijven tobben bij die vragen en verzuchtigingen helpt niet. Onze focus ligt op vandaag. En vooral op morgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier