https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hondje Tommy in de hals gebeten door andere hond: “Gelukkig zijn er nog behulpzame mensen”

De King Charles Tommy van Enzo Conson en Els Lava werd zwaar in de keel gebeten door een andere hond.© Laurette Ingelbrecht
De King Charles Tommy van Enzo Conson en Els Lava werd zwaar in de keel gebeten door een andere hond.© Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Els Lava en Enzo Conson beleefden maandag 24 mei samen met hun dochter Gaby een helse dag. Een om nooit meer te vergeten. Hun King Charles Tommy werd in de Oostendse Kapellestraat zwaar aangevallen door een American Bully met erge beten in de hals tot gevolg. “We vreesden voor het leven van onze Tommy”, zegt Els Lava. Woensdag moest Tommy opnieuw naar de dierenkliniek.

Els Lava trok op pinkstermaandag met haar man Enzo Conson en hun dochter Gaby naar Oostende om er te winkelen. Zoals altijd was ook hun hond Tommy mee. “Ik ging met mijn dochter binnen in de Zara terwijl Enzo buiten wachtte met onze hond. Vermits het heel hard regende, ging hij schuilen in een portaal”, start Els het verhaal.

“Er passeerden daar wandelaars met een American Bully. Zonder enige aanleiding sprong die in het portaal op Tommy en beet zich vast in zijn keel”, vertelt Enzo Conson. “De vermoedelijke eigenaars probeerden de hond van Tommy te krijgen, maar dat lukte niet. Ze begonnen hem te slaan en te schoppen, en nog loste die hond niet. Een bewoner van het appartement op de eerste verdieping heeft dan een emmer water gegooid en dan trok de aanvallende hond zich weg. Maar het kwaad was geschied. Onze Tommy had erge wonden aan de keel.”

Geen chipcontrole

“Intussen had Enzo mij gebeld. Toen we onze hond zo zagen, waren we meteen in shock. Onze lieveling was erg toegetakeld. Intussen was een politieagent toegekomen. Hij was opgeroepen voor heisa in de Kapellestraat, zo bleek. Voor dergelijk incident moet blijkbaar een aanrijdingsformulier worden ingevuld. De agent riep daarvoor een combi op, want hij had die zelf niet bij”, vertelt Els verder. “Intussen hadden we dierenkliniek Causus gebeld en Enzo mocht onmiddellijk gaan. Hij is dan onmiddellijk met Tommy vertrokken. Ik heb dan zelf het formulier ingevuld, samen met de man van de hond, want zijn vrouw had geen identiteitskaart, zei ze. Er was ook iemand van dierenbescherming Gent bijgekomen die daar toevallig passeerde. Hij vertelde dat we een pv moesten laten opstellen, maar de agent wou dat niet. Ook werd niet gecontroleerd of de honden gechipt waren. De agent zei dat hij daar geen toestel voor had”, aldus Els Lava.

Elk baasje moet zijn dier onder controle houden – burgemeester Tommelein

“De mensen zijn dan met hun hond gewoon weggestapt. Zonder enig excuus. Ik begrijp niet dat dergelijke hond die naar verluidt al een andere hond had aangevallen, zomaar in een drukke shoppingstraat, zonder muilband, mag stappen. Gelukkig hebben we twee getuigen van het hele gebeuren, want er werd gesuggereerd dat onze Tommy uit het portaal sprong. Wat door de dame van het appartement en de uitbater van de zaak Fabz rechtover tegengesproken werd”, prijst Els zich gelukkig.

Een van de beten bleek al zwaar geïnfecteerd.© Laurette Ingelbrecht
Een van de beten bleek al zwaar geïnfecteerd.© Laurette Ingelbrecht

“Mijn vader is mij en Gaby dan komen halen en we zijn naar Causus gereden. Tommy was al verzorgd en de beten, een diepe steekwonde en meerdere tandpunten, genaaid. Ik zag toen pas hoe erg het was. We namen onze hond mee naar huis, heel erg ongerust over hem. ’s Anderdaags ben ik weer met hem naar de dierenkliniek geweest, want aan zijn keel ging een zak met wondvocht. Hij werd meteen naar de operatietafel meegenomen. Bleek dat een wonde al dood vlees had, waardoor er direct moest worden ingegrepen. Met een grote snee aan zijn hals tot gevolg. Tommy is daar tot de woensdagnamiddag gebleven en op donderdag en vrijdag moesten we weer naar Causus om de drainage te verzorgen”, vertelt Els Lava.

Verklaring

“Op dinsdagavond zijn we naar het politiekantoor in Oostende gereden en gezegd dat we een verklaring wilden afleggen aan de agent die bij het voorval geweest was. Dat is dan gebeurd. Ik heb ook gevraagd om een verklaring te gaan opnemen bij Fabienne Vandesande van Fabz en bij de dame van het appartement”, hoopt Els dat dit gebeurd is.

“Ik wil Fabienne hier oprecht bedanken voor de opvang die we van haar kregen. Zeker naar mijn dochter toe die totaal in shock was. Ook ben ik Causus dankbaar dat Tommy op een feestdag zo’n goede verzorging kreeg. Ik wil dan ook eindigen met een positieve noot: gelukkig zijn er nog behulpzame mensen en we geloven in de rechtsgang, want we laten het hier niet bij”, vertelt Els nog.

Afgelopen woensdag werd Tommy opnieuw opgenomen in de dierenkliniek. Hij is doorverwezen naar een gespecialiseerde dierenarts. Vermoedelijk heeft hij een hernia in de nek opgelopen.

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein zegt dat er geen specifiek reglement bestaat om met honden in een shoppingcentrum als de Kapellestraat te wandelen.

Onverstandig

“Wel is het zo dat hondenbaasjes verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun dier, het onder controle moeten houden, zeker aan de leiband”, meldt Bart Tommelein. “Als ik het verhaal hoor, lijkt het me onverstandig om met dergelijke hond in een shoppingstraat te gaan wandelen. Ik ben ervan overtuigd dat onze politiediensten hiervan verslag hebben opgemaakt en gevolg aan zullen geven. En als het klopt dat met dit dier al problemen geweest zijn, is dat zeker bijgehouden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.