Hondenloopweide op oude terreinen van handbooggilde

Voorstelling hondenloopweide in de Kwadestraat, met Francis Bonte, Bernard Fonteyne, Ruben Descheemaeker, Els Moerkerke, Carine Dewaele en Bruno Vanoverbeke. (foto Frank) © Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Nadat de Hanbooggilde Sint-Sebastiaan er eind 2022 mee ophield, legt de gemeente op de vrijgekomen terreinen en in overleg met de hondenclub K9 nu een hondenloopweide aan. “Er was veel vraag naar een hondenweide”, zegt burgemeester Carine Dewaele. “Ze zal nog in het voorjaar klaar zijn.”

Eind 2022 liet de Handbooggilde weten dat ze ophield te bestaan en droeg het clublokaal en staande wippen over aan de gemeente. “De staande wippen verkochten we via de Belgische Schuttersbond”, zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V). “Hondenclub K9 huurt nu sinds begin dit jaar het 171 vierkante meter grote schutterslokaal.”

Omheinde zone

Een hondenloopzone is een omheinde maar openbare groenzone, waar honden kunnen rennen, spelen en ravotten met andere honden. “Dat gebeurt uiteraard onder toezicht van hun baasjes, zodat die kunnen ingrijpen als het uit de hand loopt. De hondenloopzone heeft een sociale functie voor dier én mens: de honden leren andere dieren in hun buurt verdragen en de baasjes hebben een onderwerp om een gesprek met elkaar aan te knopen. Omdat de dieren hier vrij zullen kunnen rondlopen, zal de overlast van loslopende honden op speelpleinen en in parken verminderen. De baasjes moeten de uitwerpselen van hun hond zelf opruimen en de zakjes deponeren in een hondenpoeppaal.”

Picknickbank

In samenspraak met K9 investeert de gemeente via het Autonoom Gemeentebedrijf Lendelede in de aanleg van de hondenlosloopweide op de terreinen van de Kwadestraat. “Die zal zo’n 540 vierkante meter groot zijn en uitgerust worden met een picknickbank voor de baasjes, een hondenpoepbuis en wat uitdagende elementen voor de hondjes.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier