Hoeve Geldhof ligt in woonuitbreidingsgebied

Over deze grond en hoeve in de Izegemstraat 102 werd er in de raad gesproken. (foto FODI) © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Tijdens de online gemeenteraad informeerde raadslid Evy Becquart naar de toekomst van de hoeve Geldhof in de Izegem. Deze boerderij en de landerijen in de Izegemstraat 102 zijn grotendeels gelegen in woonuitbreidingsgebied.

Een groot deel van de site vormt een langgerekte, natuurlijke buffer tussen enerzijds de huizenrij aan de kant van de Izegemstraat en anderzijds de spoorweg en het kanaal. Evy informeerde naar de toekomstmogelijkheden op deze site.

“Het betreft een uitzonderlijke site, vrij uniek in onze gemeente door zijn uitgestrektheid”, zegt burgemeester Kurt Windels. “Intussen zijn al verschillende geïnteresseerden partijen komen informeren bij onze diensten. Er was ook al contact met de verkopende notaris Van Gampelaere en iemand van de familie.”

Bijgebouwen verdwijnen

“Door de ligging van de hoeve in het woonuitbreidingsgebied wordt – wat de hoeve zelf betreft – de wetgeving van zonevreemde constructies toegepast. Dit wil zeggen dat de hoeve kan verbouwd, herbouwd of uitgebreid worden tot een maximaal totaal volume van 1.000 m³. De bijgebouwen die verkrot zijn, kunnen niet worden heropgericht. Doordat de hoeve geregistreerd staat op de inventaris bouwkundig erfgoed is sloop en herbouw van het woongedeelte mogelijk, indien wordt gemotiveerd dat de erfgoedwaarden niet meer aanwezig zijn of zodanig aangetast zijn dat er geen sprake meer is van de erfgoedwaarden”, legt de burgemeester uit.

Elders herbouwen

“De gemeente is van mening dat de herbouw van deze zonevreemde gebouwen op een andere locatie mogelijk is, zoals dichter bij de Izegemstraat, verder van de spoorweg en mits motivatie. Enkel op deze manier zou er een alleenstaande woning gebouwd kunnen worden op het perceel 234N. De overige percelen die zich bevinden in het woonuitbreidingsgebied worden gereserveerd voor wonen op langere termijn. De gemeente wil deze open ruimte niet laten ontwikkelen zolang er nog voldoende bouwgronden aanwezig zijn in de kern van de gemeente. Deze gronden, samen met de gronden aan de overzijde van het kanaal, vormen samen een wezenlijke groenstructuur binnen het regionaal stedelijk gebied Roeselare. Ook in het RUP Ringlaan-Bruggestraat is een woonzone op lange termijn aangeduid. Deze zone krijgt voorrang om te ontwikkelen.”

Drassige grond

De burgemeester besloot: “Er is nog voldoende aanbod aanwezig aan bouwgronden en het is aangewezen om deze open ruimte te vrijwaren. Bovendien gaat het om eerder drassige grond die daardoor minder geschikt is voor ontwikkeling. In de gemeente zal er dus geen partner worden gevonden voor de ontwikkeling van de projectgrond. We zijn hiervoor bereid om alle mogelijke rechtsmiddelen uit te putten en rekenen hiervoor ook op de steun van de andere fracties uit deze gemeenteraad.” (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier