Hoe zit het nu met de site Silvamo in Kortemark? “Geen risico’s”

foto JDK
Redactie KW

Tijdens de meest recente gemeenteraad in Kortemark werd er toelichting gegeven bij de meetresultaten en de al genomen maatregelen, het jaarverslag van 2022 en de actuele stand van zaken op de site Silvamo. Ook de resultaten van de bijkomende analyses in opdracht van de gemeente uit 2022 kwamen aan bod.

Uit de meetresultaten voor alle peilbuizen blijkt dat peilbuis 3 en 4 extra opgevolgd moeten worden. Naast de normen voor nikkel, zink, magnesium en kalium wordt daar ook de norm van PFAS overschreden in het grondwater. Het gaat hier wel om de drinkwaternorm, terwijl dit water uiteraard niet voor drinkwater wordt gebruikt.

Bovendien zit het grondwater vast in de site, omgeven door kleigrond, waardoor het niet in de omgeving terecht komt. Ovam bevestigt dat de resultaten niet verontrustend zijn. De norm voor het PFAS-gehalte in het gezuiverde water dat in de Speyebeek wordt geloosd is vanaf 2023 zelfs herleid tot een nultolerantie. De milieu-inspectie bevestigt dat Silvamo beschikt over een performant zuiveringssysteem om dit te kunnen garanderen.

Bijkomend onderzoek

De gemeente Kortemark stelde de milieu-inspectie twee vragen: zijn er gezondheidsrisico’s voor de omwonenden op vlak van PFAS of zware metalen? En moet of kan de gemeente maatregelen nemen?

De inspectie liet in antwoord daarop weten dat er tot nu toe nog nooit vastgesteld werd dat er afval of water vanuit de site in de omgeving is terecht gekomen. Niettemin werd intussen nog bijkomend onderzoek opgestart en werd als extra voorzorg het Agentschap Zorg en Gezondheid ingeschakeld. Uit recent overleg met Agentschap Zorg en Gezondheid op 12 mei bleek alvast dat er op vandaag geen risico’s zijn voor de omgeving en er geen extra maatregelen nodig zijn.

(Jeffrey Dael)

Er is een infomoment voor alle geïnteresseerden, op maandag 19 juni om 19 uur in OC De Kouter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier