https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hilde Vandermeeren eerste vrouwelijke ereburger van Torhout

Hilde Vandermeeren is de eerste vrouwelijke ereburger van Torhout. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De Torhoutse thrillerauteur Hilde Vandermeeren is de vijfde ereburger van de stad en meteen ook de eerste vrouw die de titel krijgt. Maandagavond heeft de gemeenteraad haar officieel tot ereburger uitgeroepen.

Hilde Vandermeeren (bijna 51) komt in een indrukwekkend rijtje terecht. Eerder kregen ook al journalist Karel Van Wijnendaele, ex-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors, schooldirecteur Filip Debruyne en fregatkapitein Peter Ramboer de begerenswaardige titel. Vier mannen, dus was het niets te vroeg voor een vrouw.

Prijzen voor jeugdliteratuur en misdaadromans

Hilde Vandermeeren won met haar 45 kinder- en jeugdboeken, die ze tussen 2001 en 2015 schreef, diverse prijzen en bereikt zo de top van de Vlaamse jeugdliteratuur. Ze mocht trots zijn op onder andere een Boekenwelp en een Zilveren Griffel.

In 2013 zette ze met succes de stap naar het schrijven van psychologische thrillers. Die misdaadromans gooiden hoge ogen en de verkoop boomde. In het najaar van 2017 won ze met haar thriller Schemerzone de Hercule Poirotprijs en het jaar daarna werd ze met datzelfde boek genomineerd voor de prestigieuze Gouden Strop 2018.

In Torhout kreeg ze onder andere de cultuurprijs Gouden Feniks van VKH (in 2009) en later de titel van Cultureel Ambassadeur van de stad (in 2014). Dit jaar in juni kende de cultuurraad haar een Lifetime Achievement toe.

Even hield Hilde het schrijven voor bekeken, maar intussen heeft ze de pen weer opgenomen. Ze leeft er echter niet meer van. Professioneel heeft ze opnieuw aangeknoopt met een oude liefde, het onderwijs.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.