Hilde en Victor sluiten laatste buurtwinkel van Waregem na 43 jaar

Victor Baert en Hilde De Pourcq boden hun klanten met veel plezier een luisterend oor. © PND
Redactie KW

Na 85 jaar valt zondag 18 juli het doek over het bekende buurtwinkeltje in de Verhelststraat in Waregem. Eigenaars Victor Baert (67) en Hilde De Pourcq (65) nemen afscheid na een carrière van 43 jaar. “Ons geheim? Een luisterend oor zijn voor onze klanten”, vertellen ze.

Ze hebben nog vier dagen te gaan, maar nu al worden de boeketten, kaartjes en kleine cadeautjes in grote aantallen afgegeven bij Victor en Hilde. In 1978 nam het koppel de winkel over van ‘nonkel Guust’, de broer van Victors moeder. Hij vond gedroomde opvolgers in zijn neef en diens kersverse echtgenote, die het maar liefst 43 jaar zouden volhouden. Komende zondag zetten ze definitief een punt achter ‘Voeding Baert-De Pourcq’, maar niet zonder alle klanten nog een laatste keer te bedanken met een glas.

Wie in het hartje van Waregem woont, weet waar hij moet zijn voor verse groenten en fruit, fijne vleeswaren en andere voedingsmiddelen. Maar het meest staan Victor en Hilde bekend voor hun kippen aan ’t spit, die je er elk weekend kan kopen. “Elke zaterdag en zondag schuiven de klanten in rijen aan om een kip te kopen. Logisch ook: het is lekker, perfect voor het weekend”, vertelt Victor, die het braden van de kippen voor zijn rekening neemt. “We staan er ook in de streek om bekend. Zelfs Peter Goossens (de chef van het sterrenrestaurant Hof Van Cleve, red.) koopt zijn kippen bij ons”, vult Hilde aan.

Kaartjes

In tijden waarin buurtwinkeltjes massaal sneuvelen, bleef dat van Hilde en Victor met succes overeind. “Ons geheim? Altijd vriendelijk zijn en je klanten een luisterend oor bieden”, antwoordt Hilde meteen. “Vroeger stonden pastoors in voor de biecht, nu zijn wij het klankbord van onze klanten”, valt Victor in, terwijl Hilde naar een paar kaartjes grist. “We krijgen al de hele week kaartjes en brieven met mooie woorden. ‘We gaan jullie missen’, dat schrijf je toch niet als je het niet meent?”

Zelfs Peter Goossens kwam hier om zijn braadkippen

Vorig jaar al nam het koppel het besluit om ermee te kappen. Hilde is net 65 jaar geworden, Victor – vroeger keukenbouwer, en nu eigenlijk nog altijd – is er al 67. Overnemers dienden zich niet aan, hun drie kinderen waren evenmin vragende partij om hun ouders op te volgen. “Maar ze waren wel heel betrokken bij de winkel”, verzekert Hilde. “Enkele maanden geleden onderging ik een operatie aan mijn heup. Mijn dochter heeft de winkel toen een hele week opengehouden, en de andere kinderen kwamen iedere zondag bijspringen. Dat doen ze nu nog altijd. Ik vind dat heel schoon van hen.”

Dagje ouder

In een zwart gat zullen Hilde en Victor volgende week niet vallen, benadrukken ze. “Het is natuurlijk dubbel. Ik denk al de hele week: ‘Oh neen, wat hebben we gedaan’. Maar het is beter zo. Onze kinderen zijn alle drie een woning aan het bouwen, dus helpende handen zijn meer dan welkom”, klinkt het. “We worden ook een dagje ouder, dus het is tijd om eens aan onszelf te denken en te genieten van het leven. Jarenlang stonden we elke vrijdag om 3.15 uur op om naar de groentemarkt te gaan, en daarna volgde nog een druk weekend met de braadkippen. Dat kruipt in de kleren.”

Wanneer we het interview afronden en nog even in het winkeltje blijven hangen, valt het op hoe hard Hilde en Victor op handen gedragen worden door hun klanten. En omgekeerd. Met een extra glimlach – noodgedwongen van achter het mondmasker – worden de trouwe klanten bediend. Een laattijdige bestelling voor zondag wordt zonder problemen gefikst en Victor zorgt er met plezier voor dat de messen van één klant nog een laatste keer gewet worden. “Gisteren vroeg een dame van 89 ons hoeveel keer ze nog mág langskomen voor het gedaan is. Het is bijna ontroerend. Dit gaan we echt missen”, besluit Hilde. (Pieterjan Neirynck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier