“Het succes van de Berencross in Meulebeke? Op alle niveaus topkwaliteit”

Philippe Verhaest

Nog een weekje ongeduldig wachten en dan wordt de sportsite Ter Borcht weer omgetoverd tot het mekka van de cyclocrosswereld. In amper zes jaar tijd groeide de Berencross uit tot een vaste waarde op de kalender.

De kiem van de Berencross werd járen geleden in de Deinse deelgemeente Zeveren gelegd, zegt Dirk Verwilst, voorzitter van het organiserend bestuur. “Ik ben er opgegroeid op een boerderij en tijdens mijn kinderjaren werd er aan onze deur elk jaar een veldritwedstrijd georganiseerd”, glimlacht hij. “De renners mochten zich omkleden in een koeienstal, maar één coureur – Bert Vermeire – kreeg het privilege om onze badkamer te gebruiken. Als klein ventje vergaapte ik me aan alle mogelijke toppers en raakte ik verliefd op de sport.”

Sven Nys aan de start

Toen in 2013 de allereerste editie van de Berencross werd georganiseerd, was dat met een duidelijk doel voor ogen. “We wilden met het evenement Meulebeke op de veldritkaart zetten, maar gingen voorzichtig van start“, klinkt het. “Het eerste jaar organiseerden we een eerder bescheiden B-cross, maar die sloeg meteen aan. We nodigden ook een pak vedetten van weleer uit om het geheel wat extra cachet te geven en zij waren unaniem lovend over ons initiatief. Lucien Van Impe, Roland Liboton, Bert Vermeire… Stuk voor stuk zeiden ze ons dat de Berencross een enorm potentieel had.”

“We zijn de enige topcross in de regio, maar mensen zakken van heinde en verre naar Meulebeke af” – Dirk Verwilst, voorzitter organisatiecomité

Een jaar na de geboorte kon de Berencross al opklimmen tot de A-categorie. “Laarne organiseerde dat jaar geen A-cross en wij namen die opportuniteit met beide handen beet. Daar hebben we nog altijd geen spijt van”, glimlacht Dirk. “Met Sven Nys aan de start hadden we meteen ook een topper van formaat beet.”

Het podium van vorig jaar, met winnaar Wout van Aert, Michael Vanthourenhout en Mathieu van der Poel.
Het podium van vorig jaar, met winnaar Wout van Aert, Michael Vanthourenhout en Mathieu van der Poel.© Foto Belga

Toen in 2016 het regelmatigheidscriterium Brico Cross werd opgericht, stapte ook de Berencross mee in het verhaal. “Sindsdien wordt onze wedstrijd rechtstreeks op VTM uitgezonden, maar dat heeft ons qua aantal bezoekers geen windeieren gelegd. Nu trekken we gemiddeld 4.500 supporters en zij herschapen Ter Borcht in een fantastisch sportparadijs.” De editie van vorig jaar klokte dan weer af op ruim 500.000 televisiekijkers.

Iederéén in de watten

Het succes van de Berencross is volgens Dirk Verwilst eenvoudig te verklaren. “We gaan voor topkwaliteit, op alle mogelijke niveaus. En we beschikken over een goed geolied bestuur, waarbij iedereen zijn of haar takenpakket perfect uitvoert. Daarnaast zijn we ook de enige topcross in de brede regio. Mensen zakken van heinde en verre naar Meulebeke af en worden op een schitterende dag getrakteerd. Wij ijveren ervoor dat iedereen in de watten gelegd wordt. Zowel de vips als de gewone supporter.”

“De wedstrijd kan volledig op de site-Ter Borcht plaatsvinden en dat zorgt voor amper verkeershinder”

Dit jaar zullen liefst 800 vips de voeten onder tafel schuiven. “Daarmee zijn we weer volledig volgeboekt. Wat zes jaar geleden erg voorzichtig begon, is nu uitgegroeid tot hét uithangbord van onze gemeente. En daar zijn we apetrots op. Het is een echt volksfeest geworden. We beseffen ook dat we met Ter Borcht een enorme troef in handen hebben. De wedstrijd kan volledig op de site plaatsvinden en dat zorgt voor amper verkeershinder. Enkel de Ingelmunstersesteenweg wordt van aan de rotonde met de Veldstraat tot aan de grens met Ingelmunster afgesloten en doet dienst als vipparking.”

BK in 2021

In 2021 moet de kers op de taart volgen: de organisatie van het Belgisch kampioenschap veldrijden. “We zijn enorm tevreden dat we dit binnengehaald hebben, maar het wordt tegelijk een enorme uitdaging. Een BK duurt twee dagen en brengt een echte volksverhuizing met zich mee. Daarom zijn we nu al bezig met de eerste bouwstenen. Maar eerst focussen op de zesde Berencross!”

Dorst zullen de supporters, vips en feestneuzen niet hebben, want de organisatie voorziet opnieuw een 150-tal vaten bier.

Veel toppers aan de start

Zaterdag 6 oktober wordt een hoogdag op Ter Borcht. Zo goed als alle toprenners verschijnen aan de start: “We hebben ook een recordaantal deelnemers”, valt te noteren. “We zijn nu al zeker van 24 profs bij de heren en 18 vrouwelijke cyclocrossers. Voor Mathieu van der Poel wordt het zelfs zijn allereerste veldrit op Belgische bodem. En ook Wout van Aert zal aan de start verschijnen.

Om 11 uur gaan de nieuwelingen van start, een uurtje later is het de beurt aan de junioren. Om 12.30 uur worden de renners van de Brico Cross op het podium voorgesteld en om 13.45 uur schieten de dames uit de startblokken. Om 15 uur zorgen de elite en U23 voor het hoogtepunt. Na de finish start een afterparty in de ambiancetent. Tickets kosten 10 euro (vvk) of 12 euro (add).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.