Het geheim van Lendelede om met de goedkoopste kerstversiering toch een sfeervol eindejaar creëren

De nieuwe kerstverlichting in Lendelede zorgt voor een gezellige sfeer in de gemeente. V.l.n.r. zien we schepen Bernard Fonteyne, Kevin Toebat, Bruce Deveughele, Petro Versieren en burgemeester Carine Dewaele. (foto Frank) © Frank Meurisse Frank Meurisse

‘Wat je zelf doet, doe je meestal beter’, is een gezegde dat van toepassing is op de kerstversiering op het Dorpsplein, die ontworpen en geplaatst werd door de eigen technische en groendienst van de gemeente. “Voor de versieringen en verlichting zorgen we zelf en ook de bomen zijn eigen kweek”, zeggen Bruce Deveugele, Petro Versiere en Kevin Toebat.

“De kerstversiering in de gemeente kost slechts 1.200 euro”, zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V). “En dan heb ik het uiteraard alleen over de kostprijs van het materiaal. Daar zijn de werkuren van de mensen van de technische en groendienst, die alles zelf creëren en uitvoeren, uiteraard niet in meegerekend.”

Veel goede ideeën

“Zelf weet ik vooraf niet hoe de kerstversiering er zal uitzien, maar ieder jaar verrassen ze mij met een ander thema. De commentaren van de Lendeledenaren zijn meestal wel positief. Met een minimum aan middelen en veel goede ideeën van ons eigen team zorgen we voor een gezellige kerstsfeer in de gemeente.”

“Ik zorg met de technische dienst al 25 jaar voor de versiering en verlichting”, zegt Petro Versiere.

“En ieder hergebruiken we die. Soms worden ornamenten aangepast, zoals we voor dit jaar nieuwe versieringen maakten van de grote zelfgemaakte kerstballen die vroeger in de kerstbomen hingen. Uiteraard veranderden er zaken in de loop der jaren. Zo werken we nu met led-verlichting die minder verbruikt dan de klassieke verlichting van vroeger. Dit jaar leggen we op het Dorpsplein het accent op de fontein aan het gemeentehuis, waar we een waterval creëerden.”

Eigen kweek

De groendienst zorgt voor de kerstbomen. “Het zijn kerstbomen die we zelf kweken”, zeggen de mannen van de technische en groendienst. “Onder andere in de demotuin aan Jeugdhuis Skalul op de Oude Gemeentekoer in de Stationsstraat. Behalve op het Dorpsplein zorgden we ook kerstversiering aan en in de bibliotheek en een kerstboom in iedere zaal van de gemeente.”

Schepen Bernard Fonteyne (CD&V) is best tevreden met de creativiteit van de mensen van de technische dienst. “Zij zorgen in onze kleine gemeente voor een gezellige kerstsfeer”, zegt hij.

“En wij zijn trots op wat we realiseerden als we ‘s avonds de lichtjes zien branden”, zeggen Bruce, Petro en Kevin.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.