Henry organiseert misvieringen voor de jeugd

Redactie KW

De 17-jarige misdienaar Henry Deseyn uit Bellegem kon ervoor zorgen dat er op vrijdag 21 mei om 19 uur verschillende misvieringen voor jongeren plaatsvinden in het bisdom Brugge. “Het lijkt me een mooie opstap om eventueel later nog iets samen te organiseren met andere misdienaars of jongeren.”

“Ik vond het een paar maanden geleden al heel belangrijk dat er opnieuw misvieringen zouden kunnen plaatsvinden”, stelt Henry Deseyn (17) uit Bellegem. Henry is misdienaar in de Sint-Amanduskerk in Bellegem.

“Het heeft lang genoeg geduurd en ik vond persoonlijk dat de maatregelen voor misvieringen niet veel veranderden. Het leek een beetje op de achtergrond te staan. Toen ik zag dat een perscentrum in een kerk inrichten wél kon, vond ik dat men toch moest kunnen kijken naar mogelijkheden voor jongerenvieringen, desnoods buiten.”

Ontmoetingsmoment

Henry stuurde een mail naar pastoor Marc D’Hondt van de Parochiale Eenheid Edith Stein en ook het decanaat en het bisdom werden gecontacteerd. “Deken Geert Morlion was heel enthousiast en heeft me enorm geholpen. Ook vanuit het bisdom kreeg ik zeer snel reactie. Er volgden verschillende online vergaderingen. Men wou weten wat ik concreet bedoelde en wat ik precies wou. Ze vonden het een heel mooi initiatief om als misdienaar mijn schouders onder te zetten. We dachten verder na over een misviering en het groeide zodanig uit dat er in verschillende decanaten op 21 mei om 19 uur een viering zal plaatsvinden.” Henry kreeg veel inspraak in hoe alles zou geregeld worden. “Het lijkt me ook een mooie opstap om eventueel later nog iets samen te doen met andere misdienaars of jongeren, want ontmoetingsmomenten met de verschillende misdienaars van het decanaat gebeuren niet veel.”

Waar in bisdom Brugge?

In Kortrijk is de viering in de tuin van de Sint-Michielsbeweging aan de Heilige Geeststraat. “De tuin is daar groot en dat leek ons de plaats waar het praktisch best te organiseren viel.”

Er zijn nog steeds veel gelovige jongeren, al durven ze er niet vaak voor uitkomen

Op hetzelfde moment zijn er jongerenvieringen in of aan: de Sint-Jozefkerk aan de Bieststraat in Waregem, de Sint-Stephanuskerk in de Oudenaardsestraat in Vichte, de Basiliek op de Plaats in Dadizele, de Grot van de Rodebergstraat in Westouter, de tuin van de dekenij in de Ieperstraat in Tielt en de pandtuin van het diocesaan dienstenhuis Groenhove in de Bosdreef in Torhout.

De viering in of aan de Sint-Niklaaskerk in de Sint-Niklaasstraat in Diksmuide vindt plaats op maandag 30 augustus om 18.30 uur en de datum voor de viering in of aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Sint-Hubrechtsstraat in Roeselare moet nog bepaald worden. Enkele andere decanaten stellen het ook nog uit.

Gelovige jongeren

“De viering is bedoeld voor misdienaars en jongeren die zich actief inzetten, zoals jongeren van IJD – dat is de Interdiocesane JongerenDienst – en uit jeugdbewegingen.” Er moet wel vooraf ingeschreven worden want het aantal aanwezigen wordt door de huidige maatregelen beperkt.

“Velen denken dat enkel oudere mensen naar de kerk gaan, maar er zijn natuurlijk nog altijd veel gelovige jongeren”, zegt Henry. “Het wordt wel steeds moeilijker om jongeren te vinden die daar durven voor uitkomen. Ik vind het zelf jammer dat ik zelfs tijdens godsdienstlessen zo weinig leer over de Kerk. Bij andere godsdiensten leert men meer over de fundamenten, ze kennen hun religie beter. Ik ben zelf actief op zoek om er dingen over te leren: ik lees er veel over en luister naar podcasts. Dat verruimt mijn blik over de wereld.”

Henry plaatste de uitnodiging voor de jongerenviering op sociale media. “Er waren leeftijdsgenoten die dat niet echt verwacht hadden maar de meesten reageerden positief. Verschillende misdienaars die ik aansprak waren enthousiast en schreven zich al in. Ook binnen mijn familie word ik gesteund.”

Nadenken over god

Henry is net als zijn zus en twee broers misdienaar in Bellegem. Hij kon in 2018 met IJD naar de wereldjongerendagen in Rome reizen. “Daar zagen we nog duizenden misdienaars.” Henry was een van de acht misdienaars die dicht bij de paus konden zitten. “Dat was heel speciaal”, glundert Henry. “Sindsdien kom ik er openlijk voor uit dat ik misdienaar ben. Het is niet makkelijk om jongeren te vinden die daar open over zijn, nochtans is het belangrijk. We leven toch niet in een seculier land? Voor mij is het christenzijn een basis hoe te handelen en dat is voor iedereen anders. Ik heb ook geen definitief antwoord op de vraag ‘wie is God?’, maar ik vind het wel belangrijk om erover na te denken.” (EDB)

Inschrijven voor de vieringen kan via kerknet.be, voor Kortrijk is dat via g.morlion@kerknet.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.