Helden die eigen leven riskeerden ontvangen door gouverneur Carl Decaluwé

Redactie KW

In de residentiële woning van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluw? zijn deze middag vier eretekens uitgedeeld aan echte West-Vlaamse helden.

“Ook voor mij is het een eer om hier aanwezig te mogen zijn. Wat jullie hebben gedaan is fenomenaal en met gevaar voor eigen leven. Het is een uitzonderlijke prestatie waar jullie terecht fier op mogen zijn.” Gouverneur Carl Decaluwe prees deze middag vier helden die het leven redden van hun medemens.

In oktober 2014 redden drie gemeentearbeiders van Wielsbeke twee kinderen uit een brandende woning. De kinderen zaten als ratten in de val. Arbeider Luc Claeys zag alles gebeuren en haalde de kinderen met een ladder van de bovenverdieping. Hij redde zo hun leven. “Het is een leuke onderscheiding”, vertelt Luc over de medaille. “Maar medaille of niet, ik zou het meteen opnieuw doen”, getuigt hij. Ook zijn collega’s Tom en Peter waren erbij. “Een leuke onderscheiding”, glimlachen ze.

Naast de gemeentearbeiders werd ook Andre Plancke in de bloemetjes gezet. De 69-jarige man redde in oktober 2014 in Veurne een 76-jarige visser uit het kanaal die er al een uur lag te spartelen. “De aandacht is leuk, maar hoefde niet”, bleef Andre bescheiden. “Ik sta voor altijd bij hem in het krijt”, reageert de visser. Na afloop genoten alle aanwezigen van een hapje en drankje.

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.