Hein Samyn uit Wakken is de nieuwe provinciale voorzitter van de Damiaanactie

Hein Samyn: "Ik ben katholiek opgevoed en tracht die boodschap ook uit te dragen." © Foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Hein Samyn (53) mag zich de nieuwe provinciale voorzitter van de Damiaanactie noemen. Eerder nam hij ook al de leiding over van de Tieltse afdeling van de liefdadigheidsorganisatie.

Op provinciaal vlak neemt Hein het roer over van Gust Boudrez. In Tielt deed hij dat eerder al van Hugo Callens. De Damiaanactie zet zich al jaren in voor de strijd tegen lepra, tuberculose en andere verwaarloosde armoedeziektes. “We engageren ons om het werk van pater Damiaan zaliger voort te zetten”, vertelt Hein. “We hopen vooral dat we voor dit goede doel nog meer vrijwilligers vinden die zich er voor willen inzetten. Ik was ongeveer tien jaar een gewone medewerker van de Damiaanactie en woonde ook al eens een provinciale vergadering bij. Op die manier werd me gevraagd om op beide fronten het voorzitterschap op mij te nemen.”

Scholenronde

Hein wil zich voor de Damiaanactie nog meer op scholen richten. “Nu al bereiken we 80 procent van hen”, klinkt het. “Als provinciaal voorzitter tracht ik nu ook leerkrachten te overtuigen om een project van ons te ondersteunen. Ik rij heel de provincie rond om educatief materiaal aan het onderwijs te bezorgen. Dat gaat van leerlingenboekjes en films tot leerkrachtenkaterns. In september, bij de start van het nieuwe schooljaar, start ik die ronde telkens weer op. Ik neem ook veel van het administratieve en financiële luik op mij. Ook lokale verenigingen kunnen iets voor de Damiaanactie organiseren en ook die contacten tracht ik zoveel mogelijk te verzorgen. Zo is er een wielervereniging uit Oeselgem die zich engageert om zich per kilometer te laten sponsoren en de opbrengst aan ons schenkt.”

“Iedereen zet zich in voor Kom op tegen Kanker, maar ook andere ziektes verdienen aandacht”

Naast de scholenronde is er ook de startdag van Damiaanactie in november. Het volgende grote jaarlijkse evenement van de actie is de bekende stiftenverkoop in januari. “Het is telkens mooi om te zien dat we met die actie veel mensen bereiken en we er toe kunnen bijdragen dat steeds meer mensen tegen lepra behandeld worden. Jaarlijks krijgen immers meer dan 220.000 mensen te horen dat ze er aan lijden. Een behandeling om één iemand te genezen kost 50 euro. Dan kan je met de verkoop van heel wat stiften toch al het verschil maken. Maar het spreekt voor zich dat we ons nog voor heel wat andere campagnes en zaken engageren. In mei is er bijvoorbeeld de Damiaanwandeling en tussendoor zijn er veel etentjes en andere benefieten.”

Privé

Hein Samyn is 53 jaar en woont samen met zijn moeder in de familiehoeve in de Boerderijstraat in Wakken.

Loopbaan

Hij was jarenlang als uitbater het gezicht van dienstencentrum ‘t Vijverhof in Tielt en stond er ook in de potten te roeren. Later kookte hij in verschillende verzorgingsinstellingen, maar een paar jaar geleden maakte hij de overstap naar de keuken van de school Heilige Kindsheid in Ardooie.

Vrije tijd

Naast provinciaal voorzitter van de Damiaanactie is Hein ook lid van andere sociale organisaties als het Rode Kruis, Broederlijk Delen en Helpt Elkander. Daarnaast werkt hij graag in de tuin en houdt hij van baantjes trekken in het Tieltse zwembad.

Sinds januari is Hein al 7.000 kilometer op de baan geweest voor de Damiaanactie. “Met plezier, overigens. Ik tracht ook zoveel mogelijk vergaderingen van andere lokale afdelingen te volgen. Wat ik er zie doet me veel plezier: mensen die zich belangeloos inzetten, al blijft de zoektocht naar vrijwilligers groot. Nochtans is het zo dat we in tegenstelling tot andere organisaties er werk van maken dat de centen die we binnen halen ook effectief op hun bestemming komen. We hebben met zes procent ook een van de kleinste werkingskosten. Bovendien blijft ons doel broodnodig, ook in België: zo is er de laatste jaren weer een enorme toename van tbc in eigen land. Iedereen zet zich in voor Kom op tegen Kanker, maar ook andere ziektes verdienen aandacht en ondersteuning.”

“Ik droom ervan om zoveel mogelijk jongeren voor de Damiaanactie te engageren”

Hein stond jarenlang als kok in de potten te roeren van ‘t Vijverhof Tielt en was er ook geruime tijd uitbater. “Nadien kookte ik nog in de keukens van verschillende verzorgingsinstellingen, maar de liefde voor het culinaire vak werd er door die eeuwige besparingen de kiem in gesmoord”, vertelt hij. “Tegenwoordig verzorg ik het eten voor de kinderen van de school Heilige Kindsheid in Ardooie. Met drie medewerkers maken we er dagelijks 400 middagmalen klaar. Een wereld van verschil. Het budget op school voor één maaltijd stond gelijk aan dat van drie maaltijden in zorgcentra. Dan weet je het wel. Ik heb me op vlak van arbeidsvoorwaarden ‘verslecht’, maar dat deert me niet. Ik had het ervoor over.”

Wekelijks naar de mis

Gevraagd naar zijn drijfveer is Hein duidelijk: “Ik ben katholiek opgevoed en tracht die boodschap ook uit te dragen. Ik ga nog wekelijks naar de mis en heb veel aan de Helige Rita. Ik put daar moed en kracht uit. Daarom tracht ik me ook voor anderen in te zetten en daar hoort geen dagvergoeding bij. Ik droom ervan om zoveel mogelijk jongeren voor de Damiaanactie te engageren. Recent was er al een eerste startvergadering onder mijn provinciaal voorzitterschap en ik hoop de komende maanden nog veel nieuwe mensen te leren kennen.”