Haven Oostende: meer jobs, maar minder scheepsvolumes door coronacrisis

In de haven van Oostende steeg in 2020 het aantal jobs, maar de coronacrisis liet zich voelen in de scheepvaart. Dat blijkt uit het jaarverslag van de haven.

© Haven Oostende
© Haven Oostende

“2020 zag er veelbelovend uit voor Haven Oostende. In de eerste twee maanden steeg het scheepstonnage met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De komst van het virus bracht een knak in de groeicurve teweeg. Deze resulteerde in een daling van de verhandelde scheepsvolumes van 6 procent tegenover 2019. Haven Oostende klopt af op 1.491.500 ton in 2020 tegenover 1.589.212 ton in 2019”, zo laat de haven weten.

Ondanks de daling in behandeld tonnage noteerde Haven Oostende 20 procent meer scheepvaartbewegingen. Dit kwam vooral door de stijging van het aantal werkschepen voor de blauwe economie, onder meer de windmolenparken op zee, die de haven aandeden. Dankzij de veiligheidsmaatregelen en aanpassingen op de werkvloer konden de meeste activiteiten doorgaan zoals voorzien. Zo werd het Seamade-project op de REBO-zwaarlastterminal binnen de voorziene tijd afgewerkt.

Nu alle acht windparken van de eerste concessiezone op het Belgische deel van de Noordzee gebouwd zijn, gaat de focus van Haven Oostende naar het onderhoud van de 399 turbines. Het aantal directe tewerkstellingsplaatsen in de blauwe economie steeg hierdoor met 10 procent, van 561 naar 622 vaste voltijdse equivalenten.

Nieuwe bedrijven

De nieuwkomers die Haven Oostende in 2020 binnenhaalde, werden het afgelopen jaar beperkt gehinderd door de crisis. ECA Robotics Belgium, die onderwaterdrones bouwt voor de Belgisch-Nederlandse Marine, verkreeg eind 2020 de omgevingsvergunning. In 2021 start de bouw van het productiecentrum in de haven. Columbi Salmon, die Noorse zalm zal kweken in tanks op land, heeft een concessie van 16 hectare in Plassendale 1. Zij verwachten hun omgevingsvergunning tegen de zomer van dit jaar.

“De vestigingen van deze nieuwe bedrijven zullen vanaf 2022 zichtbaar zijn in de tewerkstellingscijfers. Ondertussen stellen we alles in het werk om de nieuwkomers te ondersteunen om de vlotte opstart te bevorderen”, zegt ceo Dirk Declerck van Haven Oostende.

In de loop van 2021 zal e-BO Enterprises haar nieuwe vestiging in gebruik nemen. Eenmaal volledig operationeel zullen er 30 mensen aan de slag zijn in dit it-netwerkbedrijf, dat zich toelegt op de offshoresector. West Recycle en Renasci, twee bedrijven actief in de circulaire industrie, bouwen verder hun business uit en leveren een mooie bijdrage aan de tewerkstelling met momenteel respectievelijk 14 en 50 voltijdse equivalenten.

“Interessante locatie voor investeerders”

“De mix aan activiteiten van 2020 bewijst dat Haven Oostende een interessante locatie is voor investeerders. Wij focussen op bedrijven die investeringen en tewerkstelling met zich brengen. Enkel zo kan Haven Oostende haar rol als motor voor de economie waarmaken”, licht voorzitter en schepen Charlotte Verkeyn (N-VA) toe. “We blijven er ook van overtuigd dat onze haven een betekenisvolle rol kan spelen in de trafiek naar de UK en Ierland. Nu de Brexit eindelijk een feit is en de contouren duidelijk zijn, kan er verder gericht gezocht worden naar trafieken op die landen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.