Hartenwens zwaar invalide zangeres vervuld: nog één keer op het podium

Op de foto de Brugse cultuurschepen Nico Blontrock en Laurey Rita, bijgestaan door haar dochter Fabienne met levensgezellin. © gf
Stefan Vankerkhoven

Deze week werd de hartenwens vervuld van de voormalige Brugse zangeres Laurey Rita, die zwaar invalide is: een fotoshoot door haar dochter Fabienne Vermassen op het podium van de Brugse Stadsschouwburg.

De 79-jarige Laurey Reta, de artiestennaam van de ondertussen zwaar invalide Brugse Laurette Van Damme, mocht nog één keer op het podium van de Brugse stadsschouwburg plaatsnemen. In het jaar 1956, toen ze nog een zeer jong meisje was, genoot ze een zang- en piano-opleiding en streefde ze een zangcarrière na. Ze nam regelmatig deel aan zangwedstrijden, een crochet heette dat toen.

Waterval

Laurey Rita won een van die wedstrijden, die plaatsvond op het Simon Stevinplein, met het nummer ‘Waterval’ en werd zo ontdekt door de Brugse componist Louis Fiers. Hij nam haar onder zijn vleugels en schreef nummers voor haar. Hij bedacht zelfs een artiestennaam, Laurey Reta, afgeleid van haar voornaam, Laurette. Ze deelde meerdere malen het podium met wijlen Joe Harris – met wie ze samen haar zangopleiding volgde bij Fiers – en de toen nog onbekende, piepjonge Will Tura. De onlangs overleden charmezanger Johan Stollz maakte deel uit van haar begeleidend orkest. Haar prille carrière werd niettemin in de kiem gesmoord door haar strenge moeder, die haar geen toestemming gaf om op tournee te vertrekken.

Haar dochter, Fabienne Vermassen, maakt voor haar eindwerk fotografie een reportage over haar moeder en de herinneringen aan de vergane glorie op het podium. Dat leverde een fotoshoot op het podium van Brugges pluchen palace op.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.