Harmonie Sint-Jozef ziet hoe corona gat van een jaar slaat

Voor voorzitter Dominiek Allaert, de bestuursleden Hanne Vandorpe, Diane Campadieu, Elke Soenen en dirigente (midden) Astrid Lecluyse was het na maanden afwezigheid een blij weerzien in de lege zaal. (foto WO)
Redactie KW

Hoewel de leden van de Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef al meer dan drie maanden niet samen kunnen musiceren, blijven ze niet bij de pakken zitten. “Kijk naar ons filmpje op onze Facebookpagina en je weet genoeg”, verwijst een trotse voorzitter Dominiek Allaert naar de populaire coronavideo.

In het filmpje, dat intussen al duizenden views telt, speelt elke muzikant vanuit zijn of haar eigen kot het lijflied ‘Eres tu’. Daarbij spatten het plezier en de samenhorigheid van het scherm. One band, one team, verenigd door de liefde voor muziek. Dat is waar het bij de volksharmonie allemaal om draait.

Corona of niet, de werkgroepen van de harmonie bleven online verder vergaderen en muzikanten brachten individueel avondlijke straatserenades voor het zorgpersoneel. “Er heerst hier dan ook een goeie sfeer. Iedereen kent iedereen en samen maken we veel plezier”, weet dirigent Astrid Lecluyse. “Maar tegelijkertijd wordt er ook serieus gewerkt. We motiveren onze muzikanten met leuke en uitdagende projecten binnen en buiten de stad. Daarbij streven we altijd naar meer en beter. Af en toe een dropping of een reis met de ganse harmonie geeft ons verenigingsleven op tijd en stond een ferme boost.”

Nieuwjaarsklanken

De corona-uitbraak legde dat bruisende harmonieleven plots volledig lam. “Op woensdag 11 maart speelden we in Izegem nog voor een quasi volle zaal. Amper twee dagen later mochten we zelfs niet meer repeteren”, blikt de voorzitter terug. “Normaal repeteren hier elke week tot honderd mensen, nu al meer dan drie maanden niemand meer. Dat doet pijn…”

In totaal ziet de volksharmonie voor haar drie afdelingen samen een tiental concerten wegvallen. “Ons Muzikale Tapasconcert werd geannuleerd en ook voor deze zomer ziet het er niet goed uit. Salto, de Wieltjesfeesten, een optreden aan de kust: alles is afgevoerd.”

Het eerste en voorlopig enige concert op de agenda dit jaar is dat van jeugdharmonie Athalo op 24 oktober. Maar dan moeten de jonge muzikanten wel dringend beginnen repeteren. “Vooraleer dat kan, is het nog even bang afwachten welke versoepelingen er vanaf 1 juli komen. Want tot nu toe wordt het toegelaten aantal muzikanten nog altijd beperkt tot amper twintig.”

“Iedereen kent iedereen en we maken samen veel plezier”

De harmonie stond voor de laatste keer op volle sterkte met het concert Nieuwjaarsklanken. “Ons eerstvolgend eigen concert zal opnieuw Nieuwjaarsklanken zijn. De coronacrisis zal zo een gat van meer dan een jaar geslagen hebben”, zucht Dominiek. “Maar we laten het niet aan ons hart komen. Onze werkgroepen werken naarstig verder aan de voorbereidingen van Nieuwjaarsklanken 2021. Dat heeft ‘Heelal’ als thema en wordt een samenwerking met Kurt Defrancq.”

Muziekkamp

Gelukkig kan ‘Muziekmaatjes’ wel plaatsvinden van 13 tot 17 juli. Sinds vier jaar organiseert de volksharmonie dit muziekkamp in en rond het repetitielokaal in de Schansstraat. “Met ‘Muziekmaatjes’ investeren we in ledenwerving voor de jeugdharmonie, de toekomstige muzikanten van de grote harmonie”, legt jeugdverantwoordelijke Diane Campadieu uit. “Het kamp is geschikt voor kinderen van het eerste en tweede leerjaar. Enige voorkennis van muziek is niet vereist. De kinderen snuiven hier de muzikale sfeer op en maken op een speelse manier kennis maken met alles rond geluid, ritme en instrumenten. Een kampdag begint om 9 uur en eindigt om 16 uur, met mogelijkheid tot voor- en naopvang tussen 8 en 17 uur. Er zijn nog altijd plaatsen vrij. Het is in ieder geval het ideale kamp in coronatijden, met een beperkt aantal kinderen in een kleine en veilige bubbel.”

Het project ‘Muziekmaatjes’ werpt na vier jaar overduidelijk zijn vruchten af. Jeugdharmonie Athalo, gedirigeerd door Elke Soenen, zag haar ledenaantal inmiddels verdubbelen tot 40 stuks. “Behalve het themaconcert in oktober staat ook het opluisteren van de kerstviering in de Sint-Jozefskerk en het gezamenlijk aprilconcert op de agenda van de jeugdharmonie. Ook op opendeurdagen en schoolfeesten tekenen we present. Met een jaarlijkse daguitstap en een tweejaarlijks weekend bevorderen we de groepssfeer onder de jonge muzikanten”, aldus de jeugddirigent.

Het trommelkorps ten slotte evolueerde doorheen de jaren van traditioneel slagwerk tot het moderne percussie-ensemble Barakatak, met aandacht voor show, verrassing en humor. “Barakatak telt een vijftiental leden. Dankzij dat beperkte aantal zullen zij misschien vroeger kunnen hernemen dan de harmonie”, besluit Dominiek Allaert.

Koninklijke volksharmonie Sint-Jozef

Opgericht in: 1898

Voorzitter: Dominiek Allaert (54) was 8 jaar oud toen hij bij de harmonie aansloot. “Eerst speelde ik trompet en vervolgens trombone. Sinds 2015 ben ik voorzitter, maar ik speel nog altijd mee.”

Ledenaantal: 120 leden

Lokaal: parochiaal centrum De Kring, Schansstraat 45.

In 2023 viert de harmonie haar 125-jarig bestaan. “Dat zullen we vieren met toeters en bellen”, klinkt het. Na al die jaren blijft ‘het muziek van de Barakken’ een bruisende vereniging, waarin ook de jeugdharmonie Athalo en het percussie-ensemble Barakatak floreren. Astrid Lecluyse is sinds 2009 dirigent.