Harmonie ‘De Verenigde Vrienden’ uit Avelgem zag jubileumjaar wegvallen

Bestuursleden Bernard Cosaert, Steven Coeman en Peter Tack. (foto JS)
Redactie KW

Koninklijke Harmonie ‘De Verenigde Vrienden’ zag in maart zijn honderdvijftigjarig jubileumfeest in het water vallen. “We houden een financiële kater over aan alle afgelaste concerten”, klinkt het bij het bestuur. “Maar we hopen binnen twee weken het stof uit het repetitiekot te blazen.”

Het jubileumjaar 2020 heeft uiteindelijk geen jaar vol muziek en feest in petto gehad voor de Avelgemse Koninklijke Harmonie, zoals gehoopt. Vooral het wegvallen van het jubileumconcert op 21 en 22 maart 2020, ter ere van de honderdvijftigste verjaardag van de Verenigde Vrienden, doet pijn. En terwijl de musici popelen om opnieuw aan de slag te kunnen, is het bestuur hard aan het werk om de nieuwe normen af te stemmen op de normale gang van zaken. Geen simpele opdracht.

“Zeg dat wel”, kreunt bestuurslid en dirigent Bernard Cosaert. “We hebben zopas de opstartvereisten doorgenomen, en het wordt een hele klus. Er wordt gevraagd om een risicoanalyse én een stappenplan op te stellen. Bovendien moeten de muzikanten in een bubbel van vier vierkante meter zitten, wordt eenrichtingsverkeer noodzakelijk, en zullen we liters ontsmettingsmiddel nodig hebben.”

“Het bestuur komt volgende week voor de eerste keer in drie maanden samen”, vult PR-chef Peter Tack aan. “Mét mondmaskers welteverstaan. Onze voorzitter, Lieven Vantieghem, behoort tot een risicogroep en heeft schrik zich onder de mensen te begeven. In ieder geval hopen we binnen twee weken al het stof uit het repetitiekot en van de instrumenten te blazen.”

“We kampen echter met enkele fundamentele problemen”, weet secretaris Steven Coeman. “In onze vereniging is de mix tussen jong en oud essentieel, maar net die diversiteit is in deze tijden niet aangewezen. Bovendien moeten we ook het ventilatiesysteem grondig versterken. Dat moeten we ook nog uitwerken.”

Wegens de quarantaine konden de leden van de Harmonie niet langer samen in één ruimte oefenen, en werden ze veroordeeld tot individuele repetities. Geen sinecure, als je weet dat orkestmuzikanten zich op elkaar afstemmen, en zich zo de ritmiek van het stuk aanmeten.

Muziekreis gaat door

“We hopen dat ze geoefend hebben thuis”, zegt dirigent Bernard Cosaert. “Maar eigenlijk hebben we vooral schrik dat onze jongeren gedemotiveerd zullen afhaken door de lange pauze. Gelukkig kan de muziekreis voor de jeugd, tussen 24 en 28 augustus, gewoon doorgaan. Dat zal de twijfelaars misschien over de streep trekken om te komen repeteren. Of ik ze dan zal laten opwarmen? We zullen er meteen invliegen, want we hebben genoeg tijd verloren! (grinnikt) Neen, we zullen wel rustig beginnen hoor.”

“We vrezen dat sommigen zullen afhaken door de lange pauze”

“We hebben wel even nagedacht over repetities via Zoom”, knikt Steven, “maar uiteindelijk zou dat te omslachtig zijn geweest,.”

Heel wat evenementen waar de Harmonie zou aan deelnemen, werden geannuleerd. En ook de eigen concerten gingen niet door. Een streep door de rekening. Vooral de afgelasting van het jubileumconcert was een enorme financiële tegenslag voor de Harmonie. Spikkerelle was uitverkocht, de subsidies geregeld, de muziek stond op punt. “We hebben onze honderdvijftigste verjaardag gewoon een jaar verplaatst”, grapt Bernard. “In 2021 brengen we overigens andere stukken, het zou al te vervelend zijn voor de muzikanten om nog een jaar hetzelfde te oefenen. Hopelijk zegt de Belgische trompetvirtuoos Steven Devolder opnieuw toe. Dat zou het eerste goede nieuws sinds maart zijn.”

Kan jij De Verenigde Vrienden Avelgem helpen? Contacteer Peter Tack via 056 64 71 89 of tackpeter@skynet.be.

Koninklijke harmonie De Verenigde Vrienden

Opgericht: 1870

Leden: 123

Voorzitter: Lieven Vantieghem

Clubhuis: Het Muzieklokaal, aan de Scheldelaan 2A, bevindt zich pal naast de Sint-Martinus Kerk van Avelgem, en ligt op een steenworp van het Spikkerelle. Elke woensdag (volwassenen) en zaterdag (jeugdharmonie) verzamelen de musici om er te repeteren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.