Harelbeeks marktplein krijgt in het najaar nieuw beeld van Liederik

We zien v.l.n.r. Johan Vanherweghe, de ontwerper van het nieuwe beeld, schepen Francis Pattyn en lesgever Bart Dezutter. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het beeldje van Liederik is het meest bekende symbool in Harelbeke. Helaas raakte het na vele omzwervingen in de stad gehavend en verkeert het in een slechte staat. Johan Vanherweghe, een laatstejaarsstudent aan AHA, mocht een replica maken.

In de 17de en 18de eeuw was de Harelbeekse bevolking aangewezen op de stedelijke openbare waterputten voor zuiver drinkwater. Wellicht was dit de enige waterput in de 18de eeuw in Harelbeke die voorzien was van een pomp. Die pomp werd bekroond met een standbeeld van Liederik (793-817), de eerste forestier van de Vlaanderengouw, die symbool staat voor de stad Harelbeke. Aan de pomp is een heel verhaal verbonden.

“In de periode 1734-1738 vermelden de stadsrekeningen een vakkundige herstelling van de pomp door Joannes Eustachius Bader”, weet schepen van Cultuur en Erfgoed Francis Pattyn (CD&V). “De pomp stond aanvankelijk op het pleintje voor het afgebroken stadhuis. Dat kan je zien op oude prentkaarten. Op de oudste foto’s van rond 1900 staat er een beeld op, maar dat is niet dat van Liederik. Op foto’s uit het volgende decennium, van 1910 tot 1920, is dat beeld verdwenen. In de drie daaropvolgende decennia van 1920 tot 1950 blijft die toestand ‘pomp zonder beeld’ dezelfde.”

Stationsplein

Toen de pomp geen dienst meer deed – vermoedelijk met de ingebruikname van het openbaar net voor drinkwatervoorziening in de jaren 1930-1940 – plaatste men er het standbeeld van Liederik van de hand van de Harelbeekse beeldhouwer Gustaaf Calu op. Een eerste beeld is naar verluidt van beeldhouwer Constant Devreese. In 1950 werd de pomp verplaatst naar het Stationsplein, ongeveer ter hoogte van wat nu een fontein is. “De exacte leeftijd van het beeld kennen ze bij de geschiedkundekring De Roede van Harelbeke niet. Wel kunnen we het aan de hand van beeldmateriaal van verschillende zichten van het centrum waarheidsgetrouw dateren in de jaren 1950-1960.”

Harelbeeks marktplein krijgt in het najaar nieuw beeld van Liederik
© LOO

Pas nadat de pomp verplaatst werd naar het Stationsplein zijn er foto’s te zien met daarop het nieuwe beeld: dat van Liederik, van de hand Calu. In 2004 verhuisden pomp en beeld naar het Marktplein, naast de Chinees. Bij de afbraak van het Marktplein was de pomp en het beeldje het laatste dat weggenomen werd. “Op het nieuwe Marktplein komt Liederik weer op de hoek schuin tegenover het stadhuis. Het beeld is vandaag echter in te slechte staat om teruggeplaatst te worden. Het oude beeld wordt naar het archief overgebracht. AHA, de Academie Harelbeke Anders, kreeg de opdracht om het beeld te restaureren. In september wordt het geïnstalleerd”, aldus nog de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier