Handicap International huldigt Monument onbekende burger in

© Eric Flamand
Redactie KW

In het Le Touquetpark in Ieper is op Wapenstilstand het Monument voor burgerslachtoffers ingehuldigd. “Dit monument is een sterk signaal voor een betere bescherming van de burgerbevolking tijdens oorlogen”, zegt Erwin Telemans van Handicap International.

“Vandaag schenken we aandacht voor de burgerslachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar ook in andere conflicten het leven lieten”, begint Erwin Telemans, directeur van Handicap International. Die ngo ontfermt zich vandaag in zo’n 50 landen over slachtoffers van oorlogen en gewapende conflicten.

“We zijn hier vandaag ook samen om ons uit te spreken tegen het bombarderen van dichtbevolkte gebieden. In WOI bedroeg het aantal burgerslachtoffers zo’n 15 procent. Tijdens WOII was dat al 40 procent en momenteel is het aantal burgerslachtoffers in een conflict 90 procent.”

Minuut stilte

Op het monument leggen aanwezigen kransen en bloemen neer voor de burgerslachtoffers. Daarna hield iedereen een minuut stilte. “Dit monument is een sterk signaal voor de Belgische regering om zich te verbinden tot een internationale politieke verklaring voor een betere bescherming van de burgerbevolking tijdens oorlogen”, zegt Erwin Telemans.

In 2019 startten tijdens de Conferentie van Wenen de besprekingen over een internationale politieke verklaring tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Sindsdien roept Handicap International de politieke besluitvormers op om een politieke verklaring goed te keuren om een einde te maken aan het gebruik van wapens met een grote reikwijdte in bevolkte gebieden.

“Syrië, Jemen, Irak, Oekraïne, Libië, en meer recent Nagorno-Karabach en de Tigray-regio in Ethiopië, hebben allemaal de gruwelen laten zien die ons dwingen opnieuw na te denken over de methoden die het leger gebruikt om burgers in moderne conflicten te beschermen”, concludeert Erwin Telemans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.