Half jaar geleden werd ze vermoord, toch blijft juf Annelies haar leerlingen helpen

“Annelies was een gouden leerkracht”, vertelt Luc Beyens. © gf
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

In vrije basisschool De Graankorrel in de Magdalenastraat in Wervik lanceert men zaterdag de vzw Juf Annelies Fonds dat zich inzet voor kansarme leerlingen van de school. Ter herdenking aan haar wordt een lindeboom onthuld. Zaterdag zijn er in zaal Kapittel ook diverse optredens. Drie dagen na haar verjaardag. Annelies Verschaeve zou woensdag 43 jaar worden. Ze woonde in Geluwe en werd begin oktober in Menen vermoord door haar ex-vriend.

Gewezen directeur Luc Beyens uit Menen zette mee zijn schouders onder de oprichting van de vzw. “Ik was betrokken bij het juridische luik”, klinkt het.

“Ze hebben me vanuit de school gecontacteerd en gevraagd om voor wat sturing te zorgen. Ik nam contact op met het Vlaams studie- en documentatiecentrum voor vzw’s in Wevelgem en ze hebben me perfect geholpen. Ik heb daar goede contacten.

“Leerlingen die bijvoorbeeld nieuwe schoenen nodig hebben, maar door omstandigheden uit de boot vallen voor financiële steun bij het OCMW zullen bij het fonds terechtkunnen. Of ouders die de schoolreis niet kunnen betalen.”

“We gaan ervoor zorgen dat die structuur draait. De thuissituatie bij sommige leerlingen is schrijnend. Er is bijvoorbeeld armoede door een scheiding. Er is ook verdoken armoede. Soms door eigen dommigheden of een drugsproblematiek.”

Uiteraard was iedereen in shock toen het nieuws over de moord op juffrouw Annelies zich verspreidde. “Diezelfde woensdagavond laat kwamen verschillende leerkrachten samen op school”, blikt Luc terug.

“De directie en Jos Depoortere als waarnemend coördinerend direct hebben dat toen schitterend opgevangen. Samen met de zorgleerkrachten. Ik had een bijzondere band met Annelies. We stonden samen in het vijfde leerjaar, tot ik directeur werd. Annelies was een gouden leerkracht. Een schitterende madame. Haar overlijden leeft nu nog en zal niet meer vergeten worden.”

Zaal Kapittel

Zaterdag is er Zoom Zoom in zaal Kapittel. De deuren gaan open om 17.30 uur. De toegang is gratis. Voor de muziek zorgen het vijfkoppig gezelschap Moondance en Grant Gale (met onder meer Glenn Carrein), Marc Vermeersch, The Hot Swing Collective en dj’s The Vinylbroos.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier