Grotere terrassen om leed van Torhoutse horecazaken te verzachten

Onafhankelijk raadslid Koen Sap stelde tijdens de gemeenteraadszitting van maandag voor om de Torhoutse horecazaken de kans te geven hun terrassen de komende zomer te vergroten. Zo kunnen ze gemakkelijker aan de afstandsregels voldoen die wellicht nog een tijdje zullen gelden.

Nu liggen de terrassen op de Markt er nog verlaten bij. Als de horeca straks weer mag opstarten, zullen de zaakvoerders hun terrassen in Torhout mogen verruimen. © foto JS

Burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) was het voorstel genegen. “We zijn met het stadsbestuur al eventjes plannen in die richting aan het uitwerken”, zei hij.

Eventueel zelfs de Markt autovrij maken

Hoewel Koen Sap naar eigen zeggen een koele minnaar van een autovrije Markt is, mag het marktplein voor zijn part de komende zomer zelfs voor het gemotoriseerde verkeer afgesloten worden, mocht dat noodzakelijk zijn om de terrassen te verruimen.

“Als de horecazaken rendabel willen draaien, zullen ze in de huidige omstandigheden voldoende oppervlakte nodig hebben”, argumenteerde hij. “Dat geldt niet enkel voor de cafés en restaurants op de Markt, maar bijvoorbeeld ook voor bar Le Faso in de Hofstraat, ’t Paviljoen op Don Bosco, De Sportwereld op Don Bosco en Taverne Stadhuis in Wijnendale. De mogelijkheden voor de horeca moeten maximaal benut worden.”

Ruggensteuntje specifiek voor de cafés

“We zijn van plan om waar mogelijk in juli en augustus een soort zomerpleintjes in te richten”, reageerde burgemeester Audenaert. “Uiteraard moet daar voldoende ruimte voor zijn. Dat zou effectief kunnen op het Conscienceplein tegenover Le Faso in de Hofstraat en natuurlijk op de Markt. Die laatste moet daar niet autovrij voor worden. Mochten we de terrassen her en der kunnen laten verdubbelen, dan zou dat fantastisch zijn. Sowieso is de terrastaks momenteel opgeschort, dus kost het de uitbaters geen cent extra. We zullen voor de nodige zomerse aankleding zorgen om het geheel aantrekkelijk te maken.”

Er wordt tevens onderzocht om specifiek de cafés een financieel steuntje in de rug te geven, want zij kunnen niet op een afhaalservice terugvallen, zoals de restaurants. Er is evenwel nog geen concreet voorstel uitgewerkt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.