Grote wijziging op de Sint-Godelievekermis in Pittem: Dag van het Kind weer op maandag

In het programma voor de komende Sint-Godelievekermis werden enkele aanpassingen doorgevoerd, waarvan het verplaatsen van de Dag van het Kind naar maandag de opmerkelijkste is.

Deken Marc Ballekens, zijn familie en het organiserend comité willen van de Sint-Godelievekermis opnieuw een succes maken. © Jan

Van zaterdag 6 tot maandag 15 juli is heel Pittem opnieuw in feestmodus naar aanleiding van de Sint-Godelievekermis. Daarvan is Zotte Maandag met zijn feeststoet natuurlijk de apotheose. Naast een aantal vaste waarden op de agenda werden toch een aantal wijzigingen doorgevoerd en doen enkele nieuwe activiteiten hun intrede.

Op vraag van ouders

Een eerste grote wijziging is het verplaatsen van de Dag van het Kind van zaterdag naar de maandag 8 juli. Burgemeester Ivan Delaere gaf daarbij tekst en uitleg. “Twee jaar geleden besliste het Comité Dag van het Kind deze speciale dag na 38 jaar te verplaatsen van de maandag naar de eerste zaterdag van de kermis. Deze beslissing werd genomen op vraag van een aantal ouders. Omdat de Dag van het Kind plaatsvond op maandag moesten ze zelf gaan werken. Daarom was het moeilijker om hun kinderen aan de stoet te laten deelnemen of er zelf bij te zijn. Het verplaatsen naar het weekend zou het aantal deelnemers doen stijgen. De twee voorbije jaren is echter gebleken dat die bewering niet bleek te kloppen en daarom werd besloten de 41ste editie opnieuw naar de vertrouwde maandag te verschuiven.”

Eline De Munck zal zeker niet misstaan in het feestgedruis van Zotte Maandag

Wat de dag zelf betreft werden, naast de traditionele stoet, een aantal extra’s toegevoegd. Zo zal tijdens en na de stoet randanimatie voorzien worden langs het parcours. Om niet alleen de kinderen maar ook de tieners warm te maken, zal er van 15.30 tot 17.30 uur gratis skate-initiatie gegeven worden op het Verbiestplein. Om 16 uur is er een optreden van ‘Jeuk Livebands for Kids’ waarin Jan Pladijs en zijn makkers de kinderen zullen laten dansen en meezingen en om 17 uur is er de prijsuitreiking van de stoet.

Zotte Keirl en Zotte Treze

Na vijf edities werd de ludieke loopwedstrijd ‘De Zotte Zeven’ op de zaterdag voor Zotte Maandag dit jaar geschrapt. In de plaats komt de verkiezing van de Zotte Keirl en Zotte Treze, een soort jeugddekenpaar. Het gaat om een jongen en meisje uit het tweede tot vijfde leerjaar. Op zaterdag 25 mei werden tijdens een preselectie uit de 13 inschrijvingen zes finalisten gekozen (drie meisjes en drie jongens) die het in een show op zaterdag 13 juli tijdens een aantal proeven tegen elkaar zullen opnemen. De uiteindelijke Zotte Keirl en Zotte Treze zullen ook nadrukkelijk bij de festiviteiten op Zotte Maandag betrokken worden. Ze zullen in de stoet meerijden in een open wagen, samen met het Pittems Zotteke, ze krijgen een zitplaats op de tribune en worden ook uitgenodigd om deel te nemen aan de genodigdenreceptie.

Zotte Zaterdag Tour

Op die dag vindt ook voor het eerst een Zotte Zaterdag Tour met mustangs en oldtimers plaats die, na een barbecue in cc Het Buurthuis, om 13 uur zal vertrekken voor een rondrit. De wagens worden opnieuw in Pittem verwacht rond 18 uur aan het Verbiestplein, na afloop van de verkiezing van de Zotte Keirl en Zotte Treze. Door het wegvallen van Family Radio moest een alternatief gezocht worden voor de Vrolijke Vriendenbus. Dat werd het Vlaams Muziekfeest op zondag 14 juli. Onder andere De Romeo’s, Jo Vally, Lindsay en uiteraard Swoop zullen de Pittemse Markt weer in vuur en vlam zetten.

Gastvedette

De ster van de kermisweken is uiteraard elk jaar weer deken Marc Ballekens. Wie Facebook de voorbije weken en maanden wat gevolgd heeft, weet dat hij er zeker zin in heeft. Een aantal filmpjes ging al viraal en hij verzekerde ons dat er de komende dagen nog meer op komst is. Uiteraard krijgt ook hij het gezelschap van een eregenodigde en dit jaar is dat Eline De Munck. De vlotte spring-in-‘t-veld – die we kennen als actrice, presentator, zangeres, maar ook als eigenaar van brillenmerk Odette Lunettes – zal dus zeker niet misstaan in het feestgedruis van Zotte Maandag.

(Jan Goossens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.