Groot barbecuefestival in het stadspark tijdens de Torhoutse Batjes

Niets minder dan een internationale barbecuehit. Daarmee hoopt Rudy Jaques, voorzitter van het Torhoutse barbecueteam De Fielesoofen, de wereld te veroveren. Hij heeft zelf de Engelse tekst geschreven en Frank Delarue, frontman van de groep Cash and The Million Dollar Quartet, zorgde voor de aanstekelijke muziek. Maar er is meer! De Fielesoofen bestaan vijftien jaar en pakken bij wijze van jubileumfeest met een tweedaags barbecuefestival uit op zaterdag 15 en zondag 16 juni tijdens de Torhoutse Batjes. Nog extra groot nieuws? De kans is aanzienlijk dat het barbecueteam in 2020 het WK barbecue in Torhout mag en zal organiseren.

In 2009, ter gelegenheid van het BK barbecue in Torhout, werd Sinte-Filesofia gelanceerd, hier met v.l.n.r. Patrick Vanrietvelde, Daniël Goegebeur en Rudy Jaques. © foto JS

Het lijdt geen twijfel: De Fielesoofen willen van Torhout dé barbecuestad van België maken. Vorig jaar mocht het barbecueteam al met gepaste trots verkondigen dat de World Barbecue Association WBQA, met als voorzitter Patrick O’Sullivan uit Ierland, het zevenkoppige gezelschap had aangesteld tot voorzitter van de Belgian Barbecue Association BBQA. Rudy Jaques, een van de pioniers en de voorzitter van De Fielesoofen, had meteen zin om een varkentje te roosteren bij het horen van dat heuglijke nieuws, al besefte hij tegelijk dat er flink wat werk mee gepaard zou gaan.

Peetvader Daniël Goegebeur

Rudy, recent 59 geworden, woont in de Landstraat op de wijk Don Bosco bij zijn bedrijf De Linde, gespecialiseerd in zonnewering en interieurinrichting. Behalve hem maken ook Benny Vandamme, Hans Neels, Steven Jonckheere, Eric Dewulf, Steven Declerck en Patrick Vanrietvelde deel uit van De Fielesoofen. Allen zijn levensgenieters en barbecuespecialisten die streven naar lollebolleleute, het woord dat Rudy zelf uitgevonden heeft. De alom bekende barbecuemaster Daniël Goegebeur uit de Ruitjesbosstraat is geen lid meer, maar wel de peetvader van het team. “We hebben gigantisch veel aan hem te danken”, zegt Rudy. “Met hem is het allemaal begonnen om Torhout als barbecuestad op de kaart te zetten. Tijdens ons groot barbecuefestival van 15 en 16 juni in het stadspark nabij het stadskantoor zal hij voor het laatst als barbecuemaster optreden. Dat op zich wordt een belevenis om naar uit te kijken.”

Hopen op een heuse wereldhit

Maar stomen we eerst even terug naar Rudy’s voornemen om een internationale barbecuehit te lanceren. “Het is ons daarmee écht menens. Frank Delarue heeft de muziek geschreven en ik vind dat hij dat fantastisch gedaan heeft. Van zodra je de melodie hoort, krijg je ze niet meer uit je hoofd. Zijn eigen band Cash and The Million Dollar Quartet – met allen muzikanten uit Torhout – zingt en speelt het lied en ik laat er duizend cd’s van persen. Singles dus, want er zal maar één song op staan. Mijn inbreng is de Engelstalige tekst. Die gaat over barbecueën, plezier maken en uiteraard streven naar gezonde lollebolleleute. Wie had kunnen denken dat ik op mijn 59ste nog songwriter zou worden?” (lacht)

Cash and The Million Dollar Quartet speelt in principe enkel nummers van de legendarische Johnny Cash. Frank Delarue is de leadzanger en speelt ook gitaar, Joris Cuylle is de gitarist en toetsenman, Jannick Demanet de bassist (en af en toe zanger) en Ronny Mylle de onverslijtbare drummer. De groep zal uiteraard optreden tijdens het barbecuefestival van 15 en 16 juni.

Festival met muziek en lekkers

“Dat festival wordt geen klein bier”, verzekert Rudy. “Beide dagen kunnen de bezoekers er van 10 uur tot middernacht terecht en dat met gratis toegang. Naast het genoemde kwartet van Frank Delarue zal ook Enchanté optreden, drie dames met een fantastische stem, begeleid door twee mannelijke muzikanten. De Torhoutse harmonie Rhetorika zal eveneens van de partij zijn, net als een dj. Muziek genoeg dus, maar tevens tal van standen in en om het stadskantoor. Alle zullen met het barbecueën te maken hebben. We zorgen voor een boekenstand over onze geliefde hobby, een kruidenstand, een stand met horecakleding, een verkoop van barbecuetoestellen, een messenslijper en kinderanimatie met ballonplooiers en… snoepbrochettes.”

Rudy Jaques, voorzitter van barbecueteam De Fielesoofen, hier met Sinte-Filesofia, patroonheilige van de barbecue:
Rudy Jaques, voorzitter van barbecueteam De Fielesoofen, hier met Sinte-Filesofia, patroonheilige van de barbecue: “Grote kans dat Torhout in 2020 het WK barbecue krijgt.”© foto JS

“Uiteraard zal er constant gegeten en gedronken kunnen worden, klaargemaakt op uiteenlopende barbecuetoestellen. We zorgen voor hamburgers, ribbetjes, gerookte zalm, brasvarken, lam en vis, maar net zo goed pizza’s op steen, frietjes, ijsjes en cocktails. Heel bijzonder wordt de zogenoemde airbrochette. We zijn van plan om brochettes aan een grote schaarlift te hangen die uiteraard in de hoogte regelbaar is. Op die manier willen we het lekkers roosteren. Ik geef het op een blaadje: het wordt een onvergetelijk weekend. Hopelijk met mooi weer. Als er toch regen in de lucht hangt, zijn er grote tenten om te schuilen.”

Sinte-Filesofia op draagbaar

In 2009, intussen tien jaar geleden, mochten De Fielesoofen het BK barbecue in Torhout organiseren. Toen lanceerden ze onder aanvoering van Daniël Goegebeur hun eigen patroonheilige: Sinte-Filesofia. Die is de laatste jaren wat in de vergeethoek geraakt, maar Rudy Jaques heeft het houten beeldje met de heilige en haar reusachtige vleesbrochette keurig bewaard. “Het is de bedoeling dat we haar op een draagbaar – net zoals een echte heilige – door het stadspark zullen leiden”, lacht hij. “Met Daniël als ons grote voorbeeld voorop natuurlijk. Het wordt zoals gezegd zijn laatste optreden als barbecuemaster. Hij zal te dezer gelegenheid zijn typische outfits nog eens bovenhalen.”

“De kans zit er bovendien in dat de Ierse voorzitter van de World Barbecue Association WBQA naar ons festival zal komen. Gezien we met De Fielesoofen 15 jaar bestaan, zullen we op zaterdag door de stad gehuldigd worden en aan de prominenten een fotoboek over onze geschiedenis overhandigen.”

WK barbecue best in stadskern

Tien jaar geleden het BK barbecue in Torhout en in 2020 het WK? Rudy Jaques: “De kans zit erin dat we met ons team inderdaad het WK naar Torhout halen. Hoe groot die kans is? Aanzienlijk. Eigenlijk ligt de aarzeling nog vooral bij ons, omdat een dergelijke organisatie immens veel voorbereiding en energie kost. Maar de goesting is er, dat kan ik niet ontkennen. Als het WK barbecue effectief naar Torhout komt, dan wellicht in september 2020 én in het stadscentrum. Daar is ook burgemeester Kristof Audenaert voorstander van. Je moet met zoiets niet aan de rand van de stad uitpakken. Het stadsbestuur pleit alvast sterk voor het WK in Torhout. We zullen het dus maar doen, zeker?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.