Groen wil grotere fietszones en overhandigt petitie aan schepen Griet Coppé

Groen wil grotere fietszones en organiseerde daarom een online petitie. Bijna 600 mensen ondertekenden die, maar het ziet er niet naar uit dat het stadsbestuur van mening zal veranderen.

Eddy Demeersseman (Groen) geeft petitie voor fietszones aan schepen Griet Coppé (CD&V) en houdt zich daarbij aan de sociale afstand. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Eddy Demeersseman (Groen) geeft petitie voor fietszones aan schepen Griet Coppé (CD&V) en houdt zich daarbij aan de sociale afstand. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Op de gemeenteraad van 21 september stelde Eddy Demeersseman (Groen Roeselare) voor om een plan uit te werken om zowel in het centrum van Roeselare als in de deelgemeenten grote fietszones te maken. “Fietszones zijn aaneengesloten netwerken van fietsstraten. In deze straten kan de auto binnen maar heeft de fietser absolute voorrang. Zo mogen fietsers niet ingehaald worden door auto’s. De voordelen van fietszones zijn duidelijk : veiligheid van de zwakke weggebruiker, gezondheid, klimaat,… De meerderheidspartijen CD&V, SP.A en Open VLD volgden niet en stemden het voorstel weg vanuit de inschatting dat er daarvoor in Roeselare geen draagvlak was. Eigenaardig want zowat overal in (West-)Vlaanderen is dit draagvlak er wel. Denk aan Izegem en Kortrijk, maar ook Diest, Leuven,… waar dergelijke fietszones zijn gecreëerd.”

Mobiliteitsplan Rumbeke

Na de gemeenteraad besloot Groen Roeselare dan ook om een petitie te starten om het draagvlak aan te tonen. De petitie verliep digitaal via de website van Groen Roeselare. “Op korte termijn werd de petitie bijna 600 keer ondertekend. We laten de petitie verder lopen om er ook post-corona mee aan de slag te gaan. Maar het leek ons eerlijk ten opzichte van de ondertekenaars om deze nu al af te geven. Het dossier is immers te belangrijk. Laat ons het voorbeeld van Rumbeke nemen. Daar loopt een studie in voorbereiding van een nieuwe mobiliteitsplan. Voor Groen Roeselare is het duidelijk: in elk nieuw plan voor Rumbeke is een grote fietszone in Rumbeke – wij denken daarvoor minimaal aan de huidige 30 km zone – een basiselement.”

Schepen Griet Coppé nam de petitie in ontvangst. Maar aan het standpunt van het stadsbestuur, dat kenbaar gemaakt werd in de vorige gemeenteraad, lijkt dit niet veel te veranderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.