Groen licht voor restauratie Koninklijke Stallingen in Oostende

De Koninklijke Stallingen in Oostende.© a-KW
De Koninklijke Stallingen in Oostende.© a-KW
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de Koninklijke Stallingen in Oostende. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van ruim 1,2 miljoen euro toe.

De middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. “De restauratie van de gevels en daken van de Koninklijke Stallingen kan starten”, aldus minister Matthias Diependaele.

“Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden. De Koninklijke Stallingen blijven na restauratie in gebruik als stedelijk sportcentrum. Dankzij de werken worden de historische erfgoedelementen van het monument opnieuw in ere hersteld in harmonie met de sportfunctie van het gebouw. Door te investeren in projecten met een sociale finaliteit, zorgen we ervoor dat Vlaanderen zich na de coronacrisis kan herstellen.”

Sporthal blijft open

De Koninklijke Stallingen worden volledig gerestaureerd. Dit gebeurt in verschillende fases, zodat de sporthal tijdens de restauratie open kan blijven. De restauratiewerken voor de noordvleugel en de conciërgewoning starten nu. Het gaat om alle werken aan de buitenkant van het monument: daken, wanden, buitenschrijnwerk, maar ook de vernieuwing van de technische uitrustingen en binneninrichting.

De Koninklijke Stallingen blijven dienstdoen als stedelijk sportcentrum. De restauratie voorziet een valorisatie van de historische erfgoedelementen en verzoent dit met de sportfunctie. Voor deze werken wordt een premie van 1.263.782,71 euro toegekend.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.