Groen klaagt gebrek aan hondenweides aan in Kortrijk: “Te weinig, te klein, en te vies”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Gemeenteraadslid Cathy Matthieu (Groen) is het beu. Volgens haar heeft Kortrijk veel te weinig hondenweides. “En de weides die er zijn, zijn vuil, te klein en slecht onderhouden.” Volgens het stadsbestuur is er verbetering op komst, met enkele nieuwe losloopweides en een eerder beloofde hondenzwemvijver.

Volgens recente cijfers zou ongeveer één op vijf Vlaamse gezinnen in het bezit zijn van een hond. Voor Kortrijk gaat dat dus al snel over een paar duizend viervoeters. Zoals overal het geval is in onze provincie, mogen die enkel aan de leiband naar buiten. Baasjes die hun hond eens lekker willen laten rennen en niet beschikken over een grote tuin, zijn dus veroordeeld tot een hondenweide.

Alleen moet je daar in Kortrijk best goed naar zoeken. “Er zijn immers veel te weinig losloopweides voor honden”, meent gemeenteraadslid Cathy Matthieu van Groen. Voor de goede orde, Kortrijk telt op dit moment vier losloopweides voor honden, waarvan slechts één in het centrum van de stad, in het Blauwe Poortpark. De andere weides bevinden zich in Heule en Bissegem.

‘Vreselijke aangelegd’

“En de hondenloopweide in het Blauwe Poortpark ligt er al maanden vreselijk bij. Het is er zo modderig, dat haast niemand er nog gebruik van maakt. Ik heb dat al verschillende keren gemeld bij 1777 en bij de bevoegde schepen, want dat kan echt niet alleen door de regen van de afgelopen maanden komen. Maar ik word straal genegeerd.”

Dat bevestigt Marleen Knockaert. Zij en haar hondje Lowie wonen op wandelafstand van het Blauwe Poortpark. “Lowie snuffelt graag rond in de hondenweide. Maar als ik hem erin laat, kan ik niet anders dan hem in de douche steken als ik thuiskom. Dat is niet te doen natuurlijk, dus blijft het bij rondjes lopen aan de leiband in het park. De weide is bovendien niet correct omheind, kleine hondjes glippen er zo vandoor.”

Volgens Cathy Matthieu kan de aanleg van de weide veel beter. “Met zand, gras, struikgewas, een gezellig plekje voor de baasjes om te kletsen. Voor grote honden is de weide bovendien te klein. Uitbreiding is dus nodig. Want nu laten mensen hun honden gewoon loslopen in het park omdat ze geen andere opties hebben, en dat is voor niemand veilig. Bovendien zou een hondenweide bereikbaar moeten zijn zonder dat je de auto van stal moet halen. Voor het overgrote deel van de Kortrijkse baasjes is dat nu niet het geval.”

Er kunnen volgens Matthieu meer hondenloopzones komen. “In Marke is er een grote vraag, in Kortrijk centrum ook. Aan de Drie Hofsteden is een mooie speelweide voor honden jaren geleden verdwenen onder bergen bouwafval”, stelt ze. “Dat kan en moet beter.”

‘Druk in de weer’

Het stadsbestuur lijkt dat in eerste instantie met haar eens te zijn. Tijdens een gemeenteraad in de zomer van 2019 beloofde schepen van Groenbeleid en Dierenwelzijn Bert Herrewyn (sp.a) dat er twee hondenweides bij zouden komen. Eén in de wijk De Lange Munte bij Langwater en één in Marke. Een hondenzwemvijver had er tegen de zomer van 2020 moeten komen. Wel is de weide op de Lange Munte af, en wordt die binnenkort officieel opengesteld.

“En ook wat die andere zaken betreft zijn we wel degelijk druk in de weer”, zegt Herrewyn. “In Marke ronden we hopelijk deze winter nog een locatie-onderzoek af. Hopelijk kunnen we daar dan nog dit jaar een weide realiseren.” De zwemvijver zou ergens aan Stadsgroen Marionetten komen. “Maar de gesprekken met de eigenaars van interessante gronden lopen nog.”

De erbarmelijke staat van de weide in het Blauwe Poortpark zou volgens de schepen zijn veroorzaakt door de bestuurder van een brommer die zich er uitleefde. “De ondergrond is er bovendien sowieso erg nat. De schuld ligt dus niet rechtstreeks bij de stad. Toch zal ik kijken of we daar geen zand of haksel kunnen invoeren om de situatie te verbeteren.”

Drie Hofsteden

Wat de weide aan de Drie Hofsteden betreft, is het stadsbestuur afhankelijk van de timing van sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk. Voor de bouw van haar grote nieuwe woontorens sloot die de weide begin 2017 af. Er kwam een grote berg aarde en bouwafval te liggen. In eerste instantie werd beloofd dat die berg midden 2018 weg zou zijn, maar ondertussen ligt die er nog. Tot grote frustratie van de buurtbewoners.

Volgens Ilse Piers, directeur van Wonen Regio Kortrijk, zou dat tegen oktober of november van dit jaar opgelost zijn. Dan zou ook de omgevingsaanleg van de woontorens, inclusief looppiste, afgerond moeten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier