Gouverneur verplicht mondmasker op begraafplaats tijdens Allerheiligen-periode

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé. © belga
Olaf Verhaeghe

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft donderdag een nieuwe algemene richtlijn in verband met het dragen van mondmaskers in de provincie bekendgemaakt. “In overleg met en op vraag van verschillende burgemeesters heb ik besloten een nieuw politiebesluit op te maken”, klinkt het. “Deze richtlijn moet duidelijkheid en uniformiteit bieden over de mondmaskerplicht in de hele provincie.” De gouverneur wil op deze manier aan de West-Vlamingen het signaal geven dat de situatie nog altijd ernstig is en hoopt het draagvlak bij de bevolking te vergroten.

Concreet geldt vanaf zaterdag 3 oktober in heel West-Vlaanderen de verplichting om altijd en overal een mondmasker op zak te hebben. Toeschouwers bij sportactiviteiten – zowel wedstrijden als trainingen – moeten een mondmasker dragen. Ook wie naar publiek toegankelijke gebouwen gaat, is verplicht een mondkapje te dragen. Het gaat daar bijvoorbeeld om gemeentehuizen, bibliotheken en sporthallen. Er is wel een uitzondering als je neerzit én de anderhalve meter afstand kan bewaren. Op recyclageparken geldt de plicht ook.

Verder is er ook een mondmaskerplicht op alle markten, kermissen en evenementen in de provincie en komt er een specifieke regel voor Allerheiligen. In de week voor en na 1 november (van 24 oktober tot en met 8 november) moet je op begraafplaatsen een mondmasker dragen.

Burgemeesters kunnen verder zelf beslissen over de zogenaamde ‘drukke plaatsen’ in de eigen stad of gemeente. De gouverneur benadrukt dat de lokale besturen moeten instaan voor de duidelijke affichering in hun winkelstraten. De nieuwe richtlijnen vullen de nationale mondmaskerplicht aan. Die verplicht het dragen al in onder meer winkels, bioscopen, concert- en theaterzalen, gebedshuizen, casino’s en op het openbaar vervoer.

De mondmaskerplicht geldt enkel voor personen boven de 12 jaar. Als je een medisch attest hebt, valt de verplichting weg. Wie eet, drinkt of aan het roken is, kan het mondmasker tijdelijk afzetten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.