Waarnemend gouverneur neemt extra maatregelen om nieuwe rellen aan de kust te vermijden

Waarnemend gouverneur Anne Martens. © Davy Coghe
Redactie KW

Na overleg met de provinciale crisiscel en korpschefs heeft waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens enkele maatregelen afgekondigd om de kust te behoeden van nieuwe incidenten. De federale politie komt de lokale politie in grote getallen versterken in de stations en er zullen strenge controles worden gehouden, vooral in Oostende, Blankenberge en Knokke.

Er worden evenwel geen stations gesloten, zoals eerst in Blankenberge, Knokke en Oostende werd geopperd. “We mogen niet riskeren dat we het een overrompeling wordt van gestrande mensen in de stations, een massa die we niet kunnen beheersen. We zetten sterk in op crowd control. Als bij monitoring blijkt dat het ergens té druk wordt, kunnen burgemeesters wel beslissen om hun stad op slot te doen”, zegt Martens.

Daarnaast zullen de lokale en federale politie streng optreden tegen relschoppers. Concreet zal er vooral een strikte controle gebeuren in Knokke en Blankenberge, waar eerder incidenten waren. “Mensen die naar de kust komen om ruzie te zoeken en zich niet aan de regels houden, zullen streng aangepakt worden. Zij zullen via snelrecht voor een rechter verschijnen. Dat is met het parket afgesproken.” Martens raadt mensen die toch nog naar de kust willen komen aan om de druktebarometer in het oog te houden en voor een plek te kiezen die nog niet overbevolkt is.

Mensen die met kinderen verkoeling zoeken, blijven welkom. Ook alle mensen die zich correct aan de regels houden. Relschoppers zijn niet welkom en zullen er meteen uitgepikt worden”, aldus Martens. Volgens haar informatie spoorden gisteren 15.000 mensen naar Oostende, 8.000 naar Blankenberge en 2.500 naar Knokke.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier