“Golf ter Hille is vogelparadijs”: Jan Flachet schrijft boek over natuur in zijn gemeente

Jan Flachet met zijn boek. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Golf ter Hille blijkt niet alleen een paradijs voor golfers zoals Jan Flachet (67), maar ook voor de vele vogelsoorten die hij er tijdens zijn golfpartijtjes ontdekte. Dit inspireerde Jan dan ook om dit als project te kiezen bij zijn opleiding tot natuurgids.

Jan maakt al meteen duidelijk dat hij geen ornitholoog of grote vogelspecialist is, maar dat hij wel de natuur koestert. “Ik had altijd al interesse in vogels”, vertelt Jan. “Als ingenieur heb ik jaren in het buitenland gewerkt, onder meer in Brazilië, en daar woonde ik in een omgeving vol fantastische, kleurrijke vogels! Ik ben al jaren lid van de golfclub Golf Ter Hille, en daar merkte ik dat er heel veel inspanningen worden gedaan voor de vogelpopulatie. Hoewel een opleiding als natuurgids alle aspecten van de natuur behandelt, lag het een beetje voor de hand dat ik hieraan mijn project zou koppelen voor de cursus Natuurgids die ik volg. Ik sprak Jan Deramoudt, directeur Golf Ter Hille, hierover aan en kreeg meteen zijn steun. Hij werd trouwens mijn mentor bij dit project.”

118 vogelsoorten

Jan beet zich vast in zijn zijn boek. “Als je grondig gaat zoeken op het internet, vind je al heel veel informatie over elke vogel. Ik heb ook heel wat vogelgidsen geraadpleegd en websites zoals Natuurpunt en Vogelbescherming. Ik kreeg ook hulp van onder meer bioloog Diederik D’Hert die het golfterrein goed kent en van Joop Van der laan van Natuurwerkgroep De Kerkuil en De Zeevonk. Het was echter niet mijn bedoeling om een volledige gids samen te stellen over de 118 vogelsoorten die officieel al gespot zijn op de site Golf ter Hille. Daarom zijn heel courante vogels zoals meeuwen en duiven niet in mijn boek opgenomen. Ook uilen, die voornamelijk ’s nachts leven en andere moeilijk te spotten vogels heb ik eruit gelaten.”

“Ik ging iedere keer heel vroeg op pad maar het onderhoudspersoneel was telkens al actief”

“Van 53 vogelsoorten heb ik hun bijzondere verhaal, hun typische karaktertrekjes en interessante weetjes neergepend. Ik ben dikwijls heel vroeg op pad gegaan, gewapend met mijn fototoestel: soms was ik al om 5.30 uur op wandel, en elke keer was ik verbaasd dat het onderhoudspersoneel dan al aanwezig was!”

Torenvalken

In april van dit jaar is Jan gestart met fotografie en half oktober leverde hij alle teksten en foto’s af bij de drukker. “De meeste foto’s heb ik zelf gemaakt op het golfterrein, maar ik was ook heel blij met de foto’s van enkele andere golfers, zoals Pierre Tavernier die een foto maakte van drie kleine torenvalken die op Golf ter Hille zijn geboren. Sommige foto’s heb ik van het internet geplukt als toelichting. Opmerkelijk is bijvoorbeeld de foto van een koekoeksjong in een nest van een karekiet die wekenlang heen en weer vloog om het koekoeksjong te voeden. Ik heb me zelfs aan een AI-experiment gewaagd om het experiment van de Oostenrijkse ornitholoog Konrad Lorenz te illustreren met een foto. Op basis van gedragsanalyses van de blauwe gans stelde hij vast dat jonge gansjes die uit het ei komen zich fixeren op het eerste bewegende voorwerp, en dat is meestal hun moeder. Dat bewegingsgedrag gaan ze imiteren en automatisch volgen ze hun moeder.”

Nestkasten voorzien

Burgemeester Marc Vanden Bussche benadrukt: “Golf ter Hille wordt zo ecologisch mogelijk onderhouden, en er zijn nestkasten voor mussen, spreeuwen, merels en zelfs uilen. Ook ooievaars kregen een plek om hun nest te maken. Het golfterrein ligt op de trekroute van verschillende vogelsoorten die migreren tussen hun zomer- en winterverblijven. Tijdens het trekseizoen vind je er een brede waaier aan watervogels en steltlopers, zoals de wulp en de tureluur. Koksijde Golf ter Hille herbergt ook een verrassend aantal roofvogels, zoals torenvalken. Dankzij een duurzaam beheer is golf een sport in een natuurlijke en gezonde omgeving. Goed voor ons en goed voor de vogels.”

‘Koksijde Golf Ter Hille: een paradijs voor vogels’ kost 12 euro – info: jan . flachet@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier