Goede voornemens voor 2020? We willen dit jaar vooral meer sporten en bewegen

De Krant van West-Vlaanderen luistert naar de West-Vlamingen. En wil hen ook helpen bij hun goede voornemens. Daarom krijgt Delphine Steelandt vanaf volgende week in onze gloednieuwe krant een wekelijkse rubriek 'Fit en Gezond'.
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

In 2020 willen de West-Vlamingen vooral meer sporten en bewegen en gezonder leven. Dat blijkt uit een onderzoek van shoppingcentrum K in Kortrijk, dat bij 1.157 provinciegenoten polste naar hun goede voornemens. “Het thema leeft zelfs zo hard dat de mensen dit keer al vóór de eindejaarsfeesten met hun gezonde plannen bezig waren”, zegt sportinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt.

Goede voornemens: het hoort bij een nieuw jaar zoals goede wensen, champagne en een kater. In West-Vlaanderen willen we het komende jaar vooral meer sporten en bewegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het shoppingcentrum K in Kortrijk liet uitvoeren, waarop het later een campagne wil baseren. De opgestelde enquête werd ingevuld door 1.157 mensen. “Eigenlijk kunnen we de antwoorden onderverdelen in vijf grote categorieën”, klinkt het.

“De West-Vlamingen nemen zich vooral voor om in 2020 gezonder te gaan leven (31 procent), door meer te bewegen, gezonder te eten, te stoppen met roken…” Opvallend: minder vlees eten en minder alcohol drinken komen daarbij niet veel naar voren. “Naast een gezonde levensstijl willen West-Vlamingen ook werken aan hun persoonlijke groei (19 procent), hun sociale leven (18 procent) en genieten (17 procent). Tot slot wil 13 procent van de mensen iets veranderen aan zijn of haar gedrag. Zo wil er iemand een kinderboerderij openen, iemand bergen overwinnen en wordt een tocht naar Compostela ook veel vermeld.”

Bomvol fitnesscentrum

Dat West-Vlamingen vooral meer willen sporten en bewegen merkt ook Delphine Steelandt. Met #FitMom, #FitBody en #FitPlus verkocht de Koekelaarse sportinstructrice en voedingsdeskundige de voorbije jaren tienduizenden boeken en werd ze een van de belangrijkste stemmen over het gezonde leven. “Heel bijzonder en anders dan andere jaren: de mensen waren al vóór de feestdagen bezig met hun goede voornemens. Meestal stellen ze hun plannen uit tot na de feesten en de vele nieuwjaarsrecepties, maar nu gingen er velen al vooraf aan de slag. Dat merk ik echt overal: bij de stijgende verkoop van mijn boeken, de vele vragen op mijn Facebookpagina en zelfs de activiteiten in onze fitnesszaak. Naast abonnementen en cadeaubonnen zat ons centrum de voorbije weken bomvol. Eerlijk: zelf had ik tussen de feesten echt geen zin om mijn sportschoenen aan te trekken. Dat paste niet in mijn hoofd. Maar er zijn veel mensen die voor ze aan tafel aanschoven eerst nog een uurtje kwamen sporten.”

Niet extreem

K in Kortrijk polste ook naar de verwachte slaagkansen. “De West-Vlamingen zien het positief in”, klinkt het. “Bijna 12 procent is er rotsvast van overtuigd dat ze gaan doorzetten, 48 procent is dat behoorlijk zeker en 35 procent twijfelt net iets meer. Slechts 5 procent denkt dat het niet gaat lukken.” Delphine Steelandt: “Het is typisch aan ons allemaal dat we altijd heel positief starten. Zelf ben ik ook zo. Als ik een idee heb, ben ik er razend enthousiast over en ben ik er rotsvast van overtuigd dat het me zal lukken. Maar dan ben je bezig, en zie je nog hapjes van een eerder feestje in de koelkast liggen… En die kan je toch moeilijk in de vuilnisbak gooien, hé. En dan stel ik die voornemens weer uit. Eigenlijk is het de bedoeling dat je globaal gezond gaat eten en leven. Als je dan die hapjes wilt opeten, dan doe je dat gewoon, maar probeer je de rest van de tijd te letten op je gezonde levensstijl. Je moet niet te extreem gaan. Dat is niet haalbaar.”

Goede voornemens voor 2020? We willen dit jaar vooral meer sporten en bewegen

Dat is een van de motto’s van Delphine Steelandt. “Verder pleit ik persoonlijk om zo weinig mogelijk koolhydraten te eten. Ik ben er niet volledig tegen, zeker niet, want koolhydraten bevatten ook veel vezels, die goed zijn voor de darmen. Ze geven je ook brandstof. Dat volledig laten vallen, moet je niet doen. Maar hoe minder koolhydraten je eet, hoe meer je afvalt. Wie een klein beetje wil vermageren, moet op die koolhydraten en de suikers letten. Wie echt fit wil worden en bij wijze van spreken de trappen wil oprennen, moet daarnaast ook nog sporten. Maar het belangrijkste is je goed voelen en er klaar voor zijn. Stress en slapeloosheid zullen niet voor een fitte levensstijl zorgen. Je moet eerste die klik in je hoofd maken.”

Meer uit het leven halen

Welke goede voornemens heeft een perfect fitte en slanke Delphine Steelandt nog? “Oh, maar pas op! Ooit woog ik iets meer dan 90 kilogram. Heel vaak heb ik momenten dat ik mezelf moet herpakken om het niet te ver te laten komen. Het is niet omdat ik er veel van weet dat ik het cadeau krijg. Maar de laatste jaren heb ik het vaste voornemen: haal nóg meer uit het leven. En elk jaar vind ik dat ik het nog iets meer kan.”

Zo komt er eind februari/begin maart een vierde boek uit: #FitFood. “Waar de andere boeken meer gericht waren op fit- en gezondheid, wordt dit mijn eerste volwaardig afslankboek, met 72 recepten. En daarbij leg ik de nadruk op milieuvriendelijk eten. Geen tsjingtsjingtsjang uit tropische landen, maar lokale producten. We beseffen niet genoeg wat de Belgische bodem te bieden heeft. We willen het veel te hip en trendy maken, we moeten back to basic gaan en het niet te ver willen zoeken. Veel van de klimaatproblemen komt door de voedingsindustrie. We kunnen het ons niet permitteren om op dezelfde manier te leven zoals we bezig waren als we ook de planeet fit willen houden.”