Glascontainers gaan ondergronds in Jabbeke

Ook in Jabbeke gaan de glascontainers ondergronds. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Ook in Jabbeke gaan de glascontainers ondergronds. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Nadat een drietal jaar geleden de glascontainers in Varsenare ondergronds gingen, was het nu het moment om de glascontainers bij het wooninbreidingsgebied van de oude sporthal in Jabbeke ook aan te passen. Enkel in de kleinere deelgemeenten staat er nu nog een ‘ouderwetse glasbol’.

“In Varsenare stonden er vroeger vier bovengrondse glascontainers. De eerste vervanging gebeurde enkele jaren geleden daar. Dat gaf goede resultaten. Er was nagenoeg geen zwerfvuil om en rond de ondergrondse glascontainers meer te bespeuren. Daarbovenop is er aanzienlijk minder geluids- en visuele hinder en zorgt de lage inwerphoogte ervoor dat deze glascontainers gebruiksvriendelijker zijn voor rolstoelgebruikers”, somt schepen van Leefmilieu Claudia Coudeville de voordelen op.

Zwerfvuil

“Bij de heraanleg van het plein aan het inbreidingsproject Jabbeke, werd dan ook de beslissing genomen daar ook met ondergrondse glasbollen te werken. In Jabbeke stonden er vroeger drie glasbollen. Ook hier werden we in de directe buurt van de glasbollen geconfronteerd met allerlei zwerfvuil. Het is goed dat we dit al hebben kunnen realiseren in Varsenare en Jabbeke gezien we daar meer flessenaanbod hebben dan in de kleinere deelgemeenten.”

Voor de levering en plaatsing van de ondergrondse containers had de IVBO een prijsvraag georganiseerd. Eén installatie kostte toen 7.992 euro. De installatie van de vier ondergrondse containers bedroeg uiteindelijk na tussenkomst van FostPlus nog 24.576,83 euro voor rekening van de gemeente Jabbeke. Varsenare en Jabbeke hebben nu ondergrondse containers, maar het beleid plant voorlopig geen bijkomende investeringen.

“De nu nog bestaande bovengrondse glasbollen bevinden zich aan De Schelpe in Snellegem, aan Swaenenburg in Stalhille en in Zerkegem op het pleintje op de hoek Bekegemstraat met de Vedastusstraat”, besluit Claudia Coudeville.

(PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier